Ministra justiției, Alina Gorghiu, și omologul japonez, Ryuji Koizumi, au semnat miercuri prima declarație de cooperare între ministerele de resort în domeniul justiției de la stabilirea Parteneriatului Strategic.

Astfel, România este prima țară din Uniunea Europeană cu care Japonia semnează o astfel de declarație și a 11-a din lume.

Documentul a fost semnat în contextul vizitei ministrei Justiției la Tokyo și are ca obiective dezvoltarea prieteniei reciproce și a cooperării între cele două țări, precum și schimburile de experiență în domeniul dreptului și justiției.

”Suntem astăzi aici ca Parteneri Strategici. Declarația pe care urmează să o semnăm este un mesaj puternic că vom acționa în consecință, inclusiv în domeniul justiției! Declarația de cooperare între România și Japonia în domeniul justiției aduce o colaborare mai strânsă între sistemele noastre penitenciare și de probațiune și va servi elaborării Strategiei Naționale privind Prevenirea Recidivei”, a spus Gorghiu.

Ea a declarat și că România a făcut progrese în ceea ce privește diminuarea recidivei.

"În 2008, rata de recidivă era 46,32%, iar în 2023 a fost de 36,93%. În arcul celor 16 ani, în ultimii 2 ani ne menținem sub procentul de 37%. Însă ceea ce lipsește sistemului românesc este modelul japonez axat pe acțiune comunitară”, a continuat ministra.

La rândul său, ministrul justiției din Japonia, Ryuji Koizumi, a subliniat că partea japoneză este încântată de faptul că astăzi cele două țări au făcut un prim pas important spre o cooperare mai bună în domeniul justiției.

În continuarea dialogului, oficialul român a mulțumit părții japoneze pentru susținerea arătată României în aderarea la OCDE și a felicitat statul japonez pentru președinția G7.

Programul delegației române în Japonia va continua cu vizite la instituții din sistemul penitenciar și de probațiune japonez.