Curtea Constituțională dezbate miercuri conflictul juridic între Guvern și Administrația Prezidențială, sesizat de premierul Viorica Dăncilă după ce președintele a refuzat numirea miniștrilor interimari.

Guvernul e reprezentat de secretarul general, Toni Greblă, care a susținut că în momentul în care Viorica Dăncilă a solicitat numirea miniștrilor titulari, coaliția PSD-ALDE era în funcțiune și nu exista semne că s-ar destrăma. 

"În momentul în care prim-ministrul României, în bază prerogativelor constituționale a solicitat președintelui să numească patru miniștri titulari, coaliția PSD-ALDE care susține guvernul actual era în funcțiune. Nu exista niciun semn că această coaliție s-ar putea destrăma, nu se știe dacă în mod definitiv sau există doar neînțelegeri între partide. Refuzul președintelui de a numi titulari pe acesteministere în momentul în care coaliția era în funcțiune reprezintă o încălcare de atribuții. Refuzând numirea acestor miniștri, Guvernul a venit cu alte propuneri care din nou au fost respinse prin declarații publico-politice depășind cu mult cadrul unei abordări instituționale între președinte și guvernul României”, a declarat Toni Greblă.

"Conform Constituției și interpretării pe care Curtea Constituțională a dat-o în nenumărate rânduri în numirea ministrului interimar, președintele nu are nicio atribuție, ministrul interimar este numit dintre miniștrii în exercițiu și are tocmai rolul de a asigura conducerea ministerului, funcționarea ministerului, până când se reglează problema titularului. Problema titularului poate să fie reglată în două – trei zile, dar, uneori, necesită timp mai îndelungat. Constituția a prevăzut și un termen maxim – 45 de zile – pentru a regla această situație și a nu crea blocaje instituționale”, a mai declarat Greblă.