DocumentGRECO face praf noile legi ale Justiției. Grupul cere renunțarea la amendamentele controversate
Grupul statelor anticorupție al Consiliului Europei a publicat raportul privind legile Justiției modificate controversat de comisia lui Florin Iordache. GRECO a publicat raportul după ce premierul Dăncilă a refuzat să facă publice concluziile.
Într-un raport despre România publicat astăzi, Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) „își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la anumite aspecte ale legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și legea privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii adoptată recent de Parlament, precum și cu privire la proiectele de modificare a legislației penale”.
GRECO Report in Romanian by Liviu Avram on Scribd
Raportul integral în engleză poate fi accesat aici.
Raportul critică modificările aduse legii statutului magistratului, care vor permite pensionarea rapidă a procurorilor și judecătorilor, ceea ce va conduce la golirea sistemului judiciar de magistrați. Conform calculelor, aproximativ 25% ar putea ieși la pensie în următoarea perioadă scurtă, conform noilor modificări.
Situația cea mai gravă va fi la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Referitor la Înalta Curte de Casație și Justiție, 94 de judecători din cei 115 vor fi eligibili pentru pensionare, iar restul se vor putea pensiona în următorii 5 ani. Dacă intră în vigoare, legea introduce și un prag mare de vârstă pentru accederea la ICCJ, minim 18 ani vechime în magistratură”, se arată în raport.
GRECO notează în raport că amendamentele aduse celor trei legi cu privire la justiție, adoptate de Parlament în decembrie 2017, „nu conțin unele dintre cele mai controversate propuneri prezentate inițial vara. Cu toate acestea, GRECO este preocupat de impactul lor potențial, inclusiv de structura personalului din cadrul instanțelor și serviciilor de urmărire penală. În ciuda importanței și a sferei largi a acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat în mod corespunzător, iar procesul legislativ a fost, de asemenea, pus la îndoială”, susțin experții europeni.
GRECO cere României să renunțe la crearea secției de investigare a infracțiunilor comise de magistrați.
GRECO notează că nu a primit motivări pentru crearea acestei secții speciale de investigare a magistraților, fiind considerată „o anomalie”.
„GRECO recomandă ca înființarea noii secții de investigare a magistraților să fie abandonată”, se precizează în raport.
De asemenea, raportul face referire la procesul controversat de revocare a procurorului șef al DNA, inițiat în februarie 2018, și își reiterează solicitarea de garanții suplimentare în ceea ce privește numirile și procedurile de demitere a procurorilor șefi.
„GRECO este la fel de critică în ceea ce privește proiectele de modificare a legislației penale care, dacă ar fi adoptate, ar contraveni clar unor angajamente internaționale ale României, inclusiv Convenția penală privind corupția. Modificările aduse procedurii penale discutate în prezent de comisia parlamentară specială sunt percepute de către țările străine drept o amenințare pentru eficiența asistenței juridice reciproce”, se arată într-un comunicat al GRECO.
„În plus, raportul critică o serie de proiecte de legi inițiate în Senat la 21 decembrie 2017, ceea ce ar diminua considerabil incriminarea diverselor infracțiuni legate de corupție în Codul penal; de exemplu, luarea de mită și traficul de influență nu se mai aplică funcționarilor aleși, iar în ceea ce privește abuzul de serviciu, amendamentele vor dezincrimina complet toate faptele comise în legătură cu despăgubiri de până la 200.000 de euro”, mai spun experții anticorupție europeni.
„Grupul a constatat, de asemenea, că există o altă încercare de modificare a infracțiunii de abuz în serviciu, astfel încât să se dezincrimineze complet toate faptele comise în legătură cu un prejudiciu de până la 200 000 de euro (într-o țară în care salariile medii lunare sunt între 600 - 800 de euro)”, remarcă experții GRECO.
GRECO așteaptă schimbări din partea României, iar autoritățile române sunt așteptate în perioada 18-22 iunie 2018 să le prezinte GRECO.
Mai mult, GRECO cere României „să se abțină de la adoptarea altor amendamente în materie de drept penal care ar putea submina capacitățile sale anticorupție.
Comentarii