Grefieră de la Tribunalul București, rănită grav după ce rafturile din arhivă au căzut peste ea
Un accident a avut loc luni, la Tribunalul București, unde o grefieră a fost grav rănită după ce mai multe rafturi din arhiva Secției a VI-a Civilă s-au prăbușit peste ea.
Evenimentul, petrecut în jurul orei 15:00, a scos la iveală probleme majore legate de securitatea și condițiile de muncă ale angajaților din cadrul instanțelor din circumscriptia Curții de Apel Bucuresti si a Tribunalului București, dar și a multor instanțe judecătorești din întreaga țară, transmite Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial
Potrivit martorilor, mai mulți salariați se aflau în arhivă când structura instabilă și neasigurată a rafturilor s-a prăbușit, îngropând-o sub un morman de dosare și metal pe doamna grefier. Echipajele medicale sosite de urgență la fața locului au reușit să o stabilizeze, dar starea sa rămâne critică, fiind transportată de urgență la spital. Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale acestui eveniment cutremurător.
Conform unor surse din interiorul instituției, angajaților "li s-a interzis” să vorbească despre incident și s-ar fi încercat să se minimizeze gravitatea situației.
SNGJ Dicasterial a dorit să obțină, prin telefon, o serie de informații preliminare însă conducerea Tribunalului București nu a fost disponibilă, astfel cum ni s-a comunicat atât de la Cabinetul președintelui, cât și de la Biroul de Informații și Relații Publice.
Sindicatul a reclamat faptul că multe instanțe și unități de parchet nu respectă condiții minime de securitate și sănătate în muncă și/sau de prevenirea și stingerea incendiilor, însă, mulți dintre conducătorii acestor instituții continuă să ignore acest subiect, până când au loc astfel de incidente nefericite, pe care de foarte multe ori au încercat să le mușamalizeze.
Aceste probleme au fost ridicate inclusv în rândul negocierilor colective declanșate de către SNGJ Dicasterial, însă fix Curtea de Apel București, care are calitatea de angajator pentru personalul din aparatul propriu și din instanțele aflate în aria teritorială de competență, nu a continuat dialogul și negocierea colectivă, deși în vara anului 2024 a avut loc prima ședință de negociere.
SNGJ Dicasterial spune că a declarat în repretate rânduri că astfel de incidente erau previzibile și a insistat asupra necesității unor verificări periodice și a îmbunătățirii constante a condițiilor de muncă, însă conducerea Curții de Apel București continuă să eșueze în a-și proteja proprii angajați.
"Acest incident dramatic deschide o serie de întrebări care trebuie să primească răspunsuri urgente, iar SNGJ Dicasterial va monitoriza îndeaproape această situație, urmând să ne adresăm oficial conducerii Curții de Apel București, Tribunalului București, cât și organelor abilitate pentru a ne asigura că acest eveniment a fost declarat conform prevederilor legale și că pe viitor nu vor mai fi astfel de incidente grave, iar persoanele responsabile trase la raspundere potrivit legii. Este momentul ca și instituțiile judiciare să dea dovadă de responsabilitate, să ia măsuri concrete pentru sănătatea și securitatea în muncă a salariaților și să ofere răspunsuri clare când au loc astfel de incidente. Altfel, riscul unor tragedii similare va rămâne o amenințare constantă", a mai punctat sindicatul.
Comentarii