Comisia Europeană a atras atenția că progresele făcute de România în lupta împotriva corupției nu sunt ireversibile.

Premierul Sorin Grindeanu a spus miercuri că Guvernul va face toți pașii despre care a vorbit la Bruxelles legat de Mecanismul de Cooperare și Verificare, transmite Agerpres.

Întrebat, la finalul ședinței CExN al PSD de miercuri, cum vede raportul Comisiei Europene în care sunt exprimate anumite îngrijorări legate de faptul că fenomenul corupției poate afecta investițiile și mediul de afaceri, șeful Guvernului a spus că a explicat deja săptămâna trecută la Bruxelles tot ceea ce se dorește a fi făcut referitor la MCV.

„Tot ceea ce am spus și la Bruxelles și zilele trecute legat de pașii pe care ni-i dorim, apropo de MCV, aia vom face. E foarte important pentru noi să înțelegem foarte clar și cuantificabil ceea ce avem de făcut ca și pași pentru înlăturarea MCV-ului, ăsta a fost și rostul unor discuții de la Bruxelles și până la finalul săptămânii o să transmitem aceste semne de întrebare de care vă aminteam joi seara, astfel încât acele clarificări care vor veni să ne facă să alegem calea corectă și viteza corectă pentru a ajunge cât mai rapid la înlăturarea MCV", a susținut Grindeanu.

Raportul semestrial publicat miercuri de Comisia Europeană susține că Ordonanța 13 adoptată de Guvern pe 31 ianuarie a pus în pericol ireversibilitatea progreselor făcute de România în lupta împotriva corupției. „Deși o ordonanță de urgență ulterioară a Guvernului, emisă pe 5 februarie, a abrogat aceste amendamente, analiza celor două ordonanțe de către Parlament este în curs. Astfel de inițiative riscă să testeze progresul făcut deja în ultimii 10 ani în acest sector”, se arată în raport, potrivit News.ro.

Comisia descrie corupția și problemele de guvernare în sectorul public drept principalele provocări pentru mediul de afaceri, ce subminează creșterea economică.

De cealaltă parte, Sorin Grindeanu a spus că, până acum, la Guvern, nu au apărut semnale din partea mediului de afaceri că problema corupției ar fi un obstacol pentru acest domeniu.