Avand in vedere obiectivul prioritar al Romaniei in domeniul justitiei, si anume, obtinerea unui raport favorabil in decembrie 2008 si ridicarea monitorizarii din partea Comisiei Europene, Guvernul a aprobat crearea unui post de ministru-consilier, inalt reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana. Acest post va asigura, in special, dialogul cu privire la modalitatea de indeplinire de catre Romania a conditionalitatilor stabilite in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar si lupta anticoruptie.

„Eforturile in aceasta directie trebuie continuate, astfel incat acest mecanism sa fie suspendat de catre Comisia Europeana in decursul urmatoarelor doua semestre”, a declarat Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a mentionat ca masura crearii acestui post de inalt reprezentant al Ministerului Justitiei a fost luata pentru eficientizarea si, in acelasi timp, pentru facilitarea acestui dialog cu Comisia Europeana.
Conform modificarilor aduse in acest sens Hotararii Guvernului nr. 167/2003 privind structura si incadrarea cu personal a Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, ceilalti trei reprezentanti ai Ministerului Justitiei vor continua sa isi exercite atributiile stabilite in competenta lor si vor colabora cu reprezentantul special cu privire la realizarea atributiilor acestuia in relatia cu Comisia Europeana.

Sursa: Guvernul Romaniei