Guvernul a adoptat în ședința de luni proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Presupusele fapte de corupție ale magistraților urmează a fi instrumentate de către Parchetul General și de către parchetele curților de apel.

Termenul asumat în programul de guvernare pentru desființarea acestei secții - criticată și de Comisia Europeană în cadrul MCV și de Comisia de la Veneția - este de 31 martie.

Proiectul de desființare a SIIJ a primit aviz favorabil din partea plenului CSM. 

„Desființarea SIIJ a monopolizat discuția despre justiție, dar sistemul are nevoie de foarte multe lucruri și, în special, de încredere în capacitatea sa de a performa. Magistrații români au demonstrat profesionalism și integritate, iar continuarea acestei discuții aruncă o umbră de îndoială nemeritată asupra întregului sistem judiciar. Trebuie să desființăm SIIJ și să mergem mai departe", a declarat săptămâna ministrul justiției Cătălin Predoiu, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, la cererea părții germane.

Potrivit proiectului adoptat astăzi, cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul Secției Speciale se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii parchetelor competente, care vor continua soluționarea acestora. 

Soluțiile de clasare, de renunțare la urmărirea penală și de trimitere în judecată dispuse de procurorii SIIJ, care nu au făcut obiectul controlului ierarhic anterior intrării în vigoare a acestei legi, vor fi supuse de la data desființării Secției controlului exercitat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Posturile aflate în schema de funcții și de personal a Secției la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și se preiau de către Secția de urmărire penală și criminalistică.

Procurorii din cadrul SIIJ, inclusiv cei cu funcții de conducere, vor reveni la parchetele de unde provin sau la parchetele unde au promovat în condițiile legii pe perioada desfășurării activității în cadrul Secției. 

După desființarea Secției vor fi de competența Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție infracțiunile săvârșite de judecătorii și procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de apel și Curtea Militară de Apel, precum și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe.

De asemenea, vor fi de competența parchetului de pe lângă Curtea de Apel infracțiunile săvârșite de judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale militare și de procurorii de la parchetele care funcționează pe lângă aceste instanțe.

Urmărirea penală se va efectua de procurori desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani.

Acești procurori vor funcționa în cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe posturi anume alocate în acest scop.

Numărul maxim de procurori din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică desemnați este de 14, iar numărul maxim al procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel desemnați este de trei pentru fiecare dintre acestea. 

„E un alt sistem decât l-am gândit noi în proiectul inițial. Este un sistem care a rezultat din amendamentele primite de la CSM, iar CSM face aceste verficări pe bază documentară, deci cere documente, cere relații de la parchetele respective, studiază cumva problema, adică nu pur și simplu arbitrar pune degetul pe câte unul sau pe câte altul din procurori”, a declarat duminică seară, la B1 TV, ministrul justiției, Cătălin Predoiu.

Iohannis: Anomalii precum cele generate de Secția Specială trebuie înlăturate

Mai mult pe EurActiv »