Guvernul României a pierdut procesul intentat de Alexandru Dimitriu și este obligat de Curtea de Apel București să organizeze alegeri în Sectorul 5 al Capitalei.

În procesul prin care Alexandru Dimitriu, candidatul USR pentru primăria de Sector, solicita instanței să oblige Guvernul să organizeze alegeri pentru Primăria Sectorului 5 conform legii, proces pornit în luna septembrie, Curtea de Apel București a dat câștig de cauză candidatului USR. 

Instanța a motivat că au fost încălcate prevederile art. 160 alin. (11) Cod administrativ, care impun organizarea alegerilor în 90 de zile de la momentul vacantării postului de Primar al Sectorului 5.

„Instanța confirmă abuzul pe care îl face Guvernul PSD PNL prin neorganizarea alegerilor pentru Primăria Sectorului 5. Îi Somez pe Ciucă și Bode să respecte măcar acum, în al 12-lea ceas, legile si Constitutia României și să nu mai blocheze dreptul cetățenilor Sectorului 5 de a-și alege primarul”, a declarat Dimitriu.

Sectorul 5 nu are primar din 12 mai 2022, atunci când Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul Colectiv.

La instanța de fond - Tribunalul București - Piedone primise 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare, însă judecătorii de la CAB au admis apelul acestuia și au decis scăderea pedepsei la 4 ani închisoare cu executare.