Hexi Pharma, acuzată că ar fi diluat dezinfectanții livrați spitalelor, anunță brusc, după dezvăluirile din presă, că nu mai face față datoriilor și cere Tribunalului București intrarea în insolvență. Angajații ar fi dați afară luna aceasta.

Compania Hexi Pharma SRL a depus la Tribunalul București o cerere de intrare în insolvență. Cererea a fost depusă marți, iar primul termen al procesului a fost stabilit pentru 17 mai.

Jurnalistul Cătălin Tolontan susține că angajații Hexi Pharma au primit din partea conducerii o hîrtie: „Sînteți disponibilizați, veți fi plătiți doar pînă la 1 iunie”.

Avocatul Gheorghe Piperea explică procedura:

„Un debitor care are convingerea că nu are niciun fel de șansă de reorganizare poate să ceară direct falimentul. Deschiderea directă a procedurii falimentului se poate pronunța în cinci zile de la data depunerii cererii. Nu este nimic special. Pur și simplu cineva care simte că nu are nicio șansă afacerea poate să îi pună capăt printr-un faliment, dar trebuie analizat cu atenție pentru că poate să fie un pretext pentru a rezolva alte probleme, inclusiv de natură penală, sau este de asemenea posibil să fie un pretext pentru că nu mai poate ține toți salariații acolo și urmează să facă o concediere colectivă sau poate să fie realmente o problemă având în vedere concentrarea puternică a atenției opiniei publice pe acest business și să fi dus la imposibilitatea de a mai face plăți pe motiv că nu se mai fac contracte, nu se mai fac încasări și așa mai departe”, a spus avocatul Piperea pentru Agerpres.

Piperea spune că există posibilitatea ca mai multe spitale să-și fi suspendat plățile, iar firma să fi rămas fără lichidități pentru a-și acoperi datoriile.

Dan Condrea, audiat în dosarul deschis in rem

În aceeași zi în care a depus cererea de intrare în insolvență, Dan Condrea, proprietarul firmei Hexi Pharma, a fost audiat în dosarul deschis de procurorii Parchetului General.

Procurorii au început urmărirea penală in rem sub acuzațiile de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificarea și substituirea de alimente sau alte produse. Au fost deja delegați polițiști care să ridice probe pentru anchetă.

Procurorii de la Parhetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au început urmărirea penala in rem, adică pentru investigarea unor fapte, nu împotriva unor persoane, sub acuzațiile de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificarea și substituirea de alimente sau alte produse.

„În cauză au fost delegați ofițeri de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătății”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Echipa de jurnaliști condusă de Cătălin Tolontan a scris pe larg despre acest subiect.

EurActiv.ro a publicat o amplă investigație jurnalistică despre cazul Hexi Pharma și al dezinfectanților diluați, pe care o puteți citi aici.

În urma dezvăluirilor făcute în presă despre diluarea dezinfectanților Hexi Pharma, Patriciu Achimaș Cadariu a cerut efectuarea a mii de teste asupra efectelor dezinfectanților din spitale. Acesta a spus că sub 5 procente din rezultate sunt neconforme.

Cadariu a omis să spună, însă, că au fost 50 de spitale mari din România care nu au trecut testele bacteriologice, ceea ce ar arăta un procent de aproximativ 20% dintre spitalele controlate, fără să mai vorbim de numărul pacienților ce ar putea fi afectați.

În urma presiunii opiniei publice, dar și a premierului Dacian Cioloș, Cadariu și-a dat demisia din funcția de ministru al Sănătății.