Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, consideră că, prin decizia dată, CCR a plasat de fapt parchetele nu sub autoritatea, ci sub exercițiul potențial discreționar al ministrului Justiției, care este om politic sau susținut politic.

Prin decizia de miercuri, ”Curtea Constituțională a plasat de fapt parchetele nu sub autoritatea, ci sub exercițiul potențial discreționar al ministrului Justiției, care este om politic sau, după caz, susținut politic. Garantul constituțional al independenței Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, a fost redus la un rol steril, invitat să facă figurație", a declarat pentru Agerpres Daniel Horodniceanu.

Șeful DIICOT a spus că avizul consultativ al Secției de procurori a CSM "este inutil" dacă la capătul lanțului decizional se află doar obligația președintelui de a respecta decizia ministrului: "Este o aberație logică dacă vrem o justiție independentă. În această consacrare a interpretării legii, linia de demarcație între puterile statului este ștearsă în detrimentul independenței unei părți din autoritatea judecătorească, magistratul procuror. Asta fără a pune în discuție caracterul obligatoriu al deciziei CCR".

Curtea Constituțională a decis că președintele trebuia să o revoce pe Laura-Codruța Kovesi și i-a cerut lui Klaus Iohannis să semneze decretul de revocare.