Șeful DIICOT susțuine că, din analiza instituției, nu mai puțin de 4.770 de dosare vor fi închise dacă modificările la Codul de Procedură Penală ar intra în vigoare în forma adoptată de Parlament.

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, susține va urma o „închidere intempestivă a unui număr de 4.700 de dosare, ca urmare a dispoziției potrivit căreia dosarele în care dacă după un an nu  fost începută urmărirea penală in personam vor trebui închise. 4.770 de dosare, cred”, a declarat magistratul.

Cifra se referă doar la DIICOT, iar aceste închideri masive de anchete se vor produce și la DNA, Parchetul General, dar și la fiecare unitate de parchet din țară.

Procurorii DIICOT au soluționat 10.287 de dosare în anul 2017 dintr-un total de 24.709 cauze aflate închetă.

Parlamentul a modificat săptămâna trecută Codul de Procedură Penală, dezbaterile derulându-se cu viteză mare. Modificările conțin mai multe elemente controversate care vor conduce la blocarea anchetelor și favorizarea suspecților.

Și procurorii DNA au realizat o evaluare a impactului pe care modificările la Codul de Procedură Penală le vor avea asupra investigațiilor penale, în situația în care aceste modificări vor intra în vigoare.

Controversatele modificări au fpost criticate și de Forumul Judecătorilor, care a transmis joi CCR un memoriu în care semnalează zeci de excepții de neconstituționalitate ale proiectului de modificare al Codului de Procedură Penală.