Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că este infracțiune fapta unei persoane de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare pe numele unei alte persoane.

Instanța supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 8 luni închisoare pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private, după ce a deschis un cont fals pe o rețea de socializare și pe un site pentru adulți, unde a postat fotografii și filmulețe compromițătoare cu aceasta, potrivit Agerpres.

Potrivit actului de acuzare, în decembrie 2018, bărbatul respectiv și-a amenințat fosta iubită că, dacă nu va relua relația cu el, va da publicității pe internet mai multe fotografii care o înfățișau dezbrăcată și filmulețe în care cei doi apăreau întreținând relații sexuale.

Ulterior, bărbatul a creat pe un site de adulți un profil cu numele femeii, unde a postat fotografii cu ea dezbrăcată și un filmuleț în care fosta iubită întreține relații sexuale cu el, precum și un profil fals pe Facebook cu numele persoanei vătămate, de pe care a trimis altei persoane fotografii cu femeia dezbrăcată.

La judecarea apelului, judecătorii de la Curtea de Apel Brașov au decis sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție cu pronunțarea unei chestiuni de drept: "Dacă fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului (rețea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deținătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date reale vizând această persoană (informații, fotografii, imagini video etc.) realizează condițiile de tipicitate ale infracțiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerințele ca acțiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept și, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului".

Curtea de Apel Brașov a motivat sesizarea prin faptul că în dosare asemănătoare privind săvârșirea infracțiunii de fals informatic prin creare de conturi false pe rețelele de socializare instanțele au dat decizii contrare, de la condamnare la achitare sau schimbarea încadrării juridice.

Instanța supremă a decis în acest caz că este infracțiune fapta unei persoane de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia.

"Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului", se arată în hotărârea ICCJ.