Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi, ca nefondat, recursul în casație introdus de DNA în procesul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de condamnări ca urmare a prescrierii faptelor.

Este vorba de dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009, scrie Agerpres.

DNA a introdus la Înalta Curte de Casație și Justiție o cale extraordinară - recursul în casație - în procesul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de condamnări ca urmare a prescrierii faptelor, în legătură cu finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009.

Direcția Națională Anticorupție a încercat astfel să obțină anularea deciziei Instanței supreme din 11 iulie, atunci când s-a dispus încetarea procesului împotriva celor două, pe motiv că faptele s-au prescris, deși magistrații au constatat că există dovezi care ar atesta vinovăția lor.

Acțiunea introdusă de procurori se întemeia pe decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene care oferă posibilitatea judecătorilor români să nu aplice două decizii ale Curții Constituționale și o hotărâre a Instanței supreme privind prescrierea pedepselor, dacă prin aceasta se încalcă dreptul UE.

Pe 11 iulie, Instanța supremă a dispus încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea pe motiv că faptele s-au prescris, fiindu-i anulată o condamnare de 8 ani primită la instanța de fond.În același dosar, ICCJ a dispus încetarea procesului penal și în cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, care avea o condamnare de 5 ani pentru instigare la delapidare și spălarea banilor.