Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anunțat că vineri, la ora 10.00, va trage la sorți desenareamembirlor completurilor de 5 judecători.

"La data de 9 noiembrie 2018, orele 10:00, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Sala Secțiilor Unite, vor avea loc în ședință publică, tragerile la sorți pentru desemnarea membrilor Completelor de 5 Judecători pentru anul 2018, având în vedere decizia Curții Constituționale a României din data de 7 noiembrie 2018 prin care s-a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte", transmite ICCJ printr-un comunicat de presă.

Anunțul vine în contextul în care CCR a decis miercuri că există conflict juridic de natură constituțională între Parlament și ICCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

"Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi: 1. A admis sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat și completat prin Legea nr.255/2013", arăta CCR.

De asemenea, președintele Comisiei pentru modificarea legilor justiției, Florin Iordache, este de părere că formarea aleatorie a completului de cinci judecători trebuia să fie făcută încă din 2014, astfel că cei cu decizii definitive pot cere o revizuire.

Acest demers ar putea duce la schimbarea completului care judecă apelul lui Liviu Dragnea în dosarul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. În primă instanță, completul de 3 judecători l-a condamnat la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare, iar apelul se judecă la un complet de cinci judecători.