ÎCCJ a dispus joi, în procesul lui Darius Vâlcov, sesizarea Curții de Justiție a UE cu privire la aplicarea deciziei Curții Constituționale privind rejudecarea unor dosare de corupție,deoarece completurile de 3 judecători nu ar fi fost specializate.

Instanța supremă dorește să întrebe CJUE dacă deciziile Curții Constituționale (care este un organ exterior puterii judecătorești) privind modalitatea de compunere a completurilor de judecată ar trebui aplicate atunci când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene, relatează Agerpres.

De asemenea, judecătorii români doresc să afle dacă tratatele și deciziile UE se opun adoptării unei decizii de către Curtea Constituțională privind compunerea completurilor de judecată.

CCR a constatat în iulie existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, generat de neconstituirea de către Instanța supremă a completurilor specializate pentru judecarea infracțiunilor de corupție.

În urma acestei decizii, toate dosarele soluționate de completurile de 3 judecători de la Instanța supremă, înainte de 23 ianuarie 2019, care nu au o decizie definitivă sau au o sentință definitivă, dar sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare, vor fi rejudecate.

Până la primirea unui răspuns din partea CJUE, procesul lui Darius Vâlcov se suspendă. Acesta a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare.