Judecătorii de la ÎCCJ au respins vineri cererea depusă de Elena Udrea de a fi audiată la distanţă în dosarul "Gala Bute", deoarece nu rezultă din înscrisurile depuse de avocaţii săi că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

"Din înscrisurile prezentate, emise de autorităţile din Costa Rica, nu rezultă că a primit statutul de refugiat sau de refugiat politic, ci doar că a formulat o solicitare către autorităţi de a primit statutul de refugiat", a spus preşedintele completului de judecată, potrivit Agerpres.

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a depus un memoriu în instanţă, prin care Elena Udrea solicita să fie audiată prin videoconferinţă sau comisie rogatorie în procesul "Gala Bute", susţinând că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, ţară unde şi-a stabilit reşedinţa.

El a susținut că fostul ministru al Dezvoltării a primit, pe 21 martie, statutul de refugiat politic în baza Convenţiei pentru refugiaţi din 1956. Avocatul a mai spus că e un statut provizoriu, care va deveni permanent după un an.

Procurorul de şedinţă a spus că, din documentele depuse de avocat la dosar, nu rezultă că Elena Udrea a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

”A fost prezentat un carnet provizoriu al solicitantului Elena Udrea, care atestă că, în 22 februarie, ea a făcut cerere de refugiat, iar în 21 martie a avut un interviu, perioadă în care transmitea instanţei că este în imposibilitate de a se prezenta la proces. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu", a explicat procurorul.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbat vineri ultimul termen din acest dosar.