Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va prelua patrimoniul și arhiva fostului Institut al Revoluției Române din Decembrie 1989, desființat de Guvern.

În consecință, în cadrul Institutului de IICCMER, Direcția specială va avea ca scop investigarea științifică și demascarea crimelor și abuzurilor din timpul Revoluției din decembrie 1989, se arată într-un comunicat de presă al IICCMER.

"Experții din cadrul Direcției vor continua să culeagă date, documente, mărturii și vor realiza cercetări riguroase cu privire la desfășurarea și efectele evenimentelor din decembrie 1989. Prin înființarea acestui compartiment, IICCMER își consolidează misiunea de prezervare a memoriei victimelor regimului comunist din România și de identificare a responsabililor pentru crimele comise în perioada 1945-1989", se mai arată în comunicatul de presă.

+++

Pe 30 decembrie, secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a propus, în ședința Executivului, desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu.

nstitutului Revoluției Române s-a aflat în centrul unul scandal, săptămâna trecută, când a vrut să organizeze un concert dedicat aniversării a 30 de ani de la Revoluție. Mai multe ONG-uri au boicotat evenimentul și au cerut demiterea lui Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu de la conducerea institutului. Ulterior, concertul a fost anulat.