Administratorul firmei care deține ferma de porci la care a fost până de curând acționar și Valentin Dragnea, fiul liderului PSD Liviu Dragnea, a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar.

Și celelalte opt reținute în dosarul de evaziune fiscală în care apare și ferma de porci de la Salcia vor fi eliberate din arestul Poliției Capitalei, după ce procurorii Parchetului General au decis să nu ceară în instanță mandate de arestare.

***

Ilie Liviu Dragne nu a dorit să facă declarații la ieșirea din sediul Secției 1 Poliție.

Avocata acestuia, care este și avocata familiei Dragnea, susține că nu înțelege de ce a fost pus sub control judiciar clientul său, în condițiile în care este acuzat de un prejudiciu de „doar” 230.000 de euro.

De altfel, Maria Vasii spune că dosarul a pornit de la un denunț făcut de un alt inculpat, cercetat la Curtea de Apel Ploiești, care a dorit în acest fel să-și diminueze pedeapsa.

Acea factură despre care procurorii spun că a fost înregistrată în contabilitatea firmei ar fi fost emisă de o altă firmă care ar fi făcut lucrări de amenajare a spațiilor în care sunt ținuți porcii, conform avocatei Maria Vasii.

Apărătoarea lui Ilie Dragne spune însă că mai multe detalii vor fi date de clientul său într-o conferință de presă pe care o va susține împreună cu Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea.

Procurorii au început perchezițiile joi dimineață, iar prejudicial estimat prin evaziune fiscală ar fi de 9 milioane de euro.

Descinderile au loc în Teleorman, Călărași, Dâmbovița și alte cinci județe într-un dosar în care sunt implicate firme de construcții, facility management, prelucrare deșeuri și creșterea porcilor.

„În cursul zilei de astăzi, 10 august 2017, pe baza mandatelor emise de instanță, sub coordonarea procurorilor, se efectuează percheziții în 80 de locații (sedii sociale și puncte de lucru ale unor societăți comerciale, precum și locuințe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora) de către lucrători ai Poliției Sectorului 1 - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul polițiștilor din cadrul D.G.P.M.B. și unităților subordonate, respectiv din cadrul inspectoratelor de poliție județene Dâmbovița, Argeș, Brașov, Sibiu, Mureș, Vrancea, Călărași, Teleorman.

Din probatoriul administrat până în prezent, în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală, a rezultat că în contabilitatea a 12 societăți comerciale care își desfășoară activitatea în domeniile construcții, facility management, prelucrare deșeuri și creșterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, s-au evidențiat în contabilitate cheltuieli nereale, împrejurare ce a condus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat și 24.058.469 lei TVA dedus nelegal.

În vederea garantării recuperării acestuia, s-au instituit măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile și conturi bancare”, se arată într-un comunicat al Parchetului General emis joi.

Ferma de porci deținută de fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, a încasat subvenții de la Uniunea Europeană în valoare de peste 3.000.000 de euro în ultimii trei ani, relatează HotNews.ro.

Ștefan Valentin Dragnea a devenit proprietarul fermei de porci Romcip SA Salcia în aprilie 2014 în schimbul unui aport de capital de 50 de lei și a unei achiziții de acțiuni de 450 de lei în cadrul srl-ului Ludikon System, societate care este acționar cu 99,84%. Cum finanțările europene se încasează cu un an întârziere, rezultă că familia lui Dragnea a primit subvenții și ajutoare europene destinate Romcip pentru perioada 2013-2017.

Între noiembrie 2009 și ianuarie 2014, Romcip a fost deținut de Petre Pitiș, director și președinte al Consiliului de Administrație al Tel Drum, companie de constructii despre care Teodor Nițulescu, fost prefect de Teleorman, susține ca este controlata de Liviu Dragnea prin intermediul a trei fosti colegi de liceu.