Îmbolnăviri bruște în fața Justiției. Tusea lui Vanghelie, junghiul lui Becali, mațul lui Voiculescu
Boli grave se abat asupra celor care dau nas în nas cu Justiția. Fie că sunt în arest, penitenciar sau sub un banal control judiciar, mulți indivizi certați cu legea își aduc aminte că sunt grav bolnavi. Sau le apar subit boli menite să-i elibereze.
Bolile, unele ce se pot trata cu un banal NoSpa sau care nici nu există, nu fac altceva decât să aducă un plus de înduioșare în ochii judecătorilor. Unii magistrați nu țin cont de aceste îmbolnăviri ale celor ce le trec prin față, dar cei mai mulți le iau în calcul atunci când iau decizii, mai ales dacă sunt însoțite de documente medicale.
Până la urmă, care judecător și-ar asuma să ignore un diagnostic grav ce ar putea duce, teoretic, la moartea deținutului?
Dar câți medici care și-au pus parafa pe documente oficiale au răspuns pentru asta, atunci când s-a dovedit că bolile nu existau în realitate sau că nu erau atât de grave?
Gulerul cervical de la gâtul lui Becali: „Am vrut să impresionez”
Gigi Becali avea de executat o pedeapsă de trei ani și jumătate, după ce a fost condamnat 2013 în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării. Ulterior, a mai primit un spor de șase luni după alte două condamnări - în dosarul „Valiza” și în al sechestrării hoților care i-au furat mașina”.
În 2014, el a încercat să iasă din pușcărie inventând necesitatea unei operații în străinătate. El a cerut întreruperea executării pedepsei spunând că riscă să nu se mai poată mișca din cauza unei hernii de disc cervicale.Ba chiar a apărut în fața judecătorilor cu un guler cervical și părea că este grav bolnav.
Surpriză, însă. După ce a fost eliberat condiționat, Becali a recunoscut că nu avea nimic.
„Eu, ca să dea întreruperea, mai stăteam așa cu gulerul. Ce voiați, să stau drept? Pai mă vedea judecătorul și nu îmi dădea nimic. Și atunci stăteam și eu mai strâmb, așa, să impresionez”, a recunoscut Gigi Becali.
Mai mult, în vara acestui an, Becali a dezvăluit că în timp ce se prefăcea grav bolnav, el juca table cu șefa Penitenciarului și se plimba cu șareta.
Miracolul din viața teroristului Omar Hayssam: S-a vindecat brusc de cancer
„Este dovada ca medicina românească este foarte bună. Dovada ca medicii români și-au făcut meseria profesionist. Eu l-am operat pe Omar Hayssam, intervenția chirurgicală fiind filmată de cei cărora conducerea Administrației Penitenciarelor le-a dat aprobare”, a spus medicul Mircea Beuran.
În 2006, Omar Hayssam se afla în Penitenciarul Rahova, fiind arestat preventiv în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak. Cancerul de colon declarat și parafat de medici i-a adus o revocare a mandatului de arestare.
Cum s-a văzut în libertate, cum a luat un vapor spre Siria.
Șapte ani au trecut până să fie readus în România printr-o operațiune secretă a statului. El se află și acum în penitenciar și pare vindecat complet de cancerul ce i-a adus libertatea.
Inima unui baron local nu vrea la pușcărie
În ianuarie 2011, Constantin Nicolescu, unul dintre cei mai cunoscuți baroni locali suferea un atac de cord când afla că pe numele său s-a emis un mandate de arestare preventivă. Fostul președinte al Consiliului Județean Argeș era acuzat de luare de mită, uz de fals și trafic de influență.
În arest nu a mai ajuns, ci a fost dus la Spitalul Floreasca, acolo unde a fost operat trei zile mai târziu. Ba chiar a ajuns și pe mâna medicilor de la Viena.
Nu a scăpat, însă. Nicolescu a fost condamnat definitiv în primăvara acestui an la 8 ani de închisoare.
Trabucul unui om bolnav care a fugit cât a putut de închisoare
Cazul lui Nicușor Constantinescu este unul dintre cele mai cunoscute dintre cele ale îmbolnăvirilor subite când le bat procurorii la ușă.
Nicusor Constantinescu a fost lăsat de judecători în 2014 să plece în Statele Unite pentru a se trata de cancer. Era urmărit penal în mai multe dosare, iar amenințarea mandatului de arestare preventivă nu îi permitea să mai rămână în România.
În presa din România au apărut însă imagini cu Nicușor Constantinescu fumând trabuc pe o terasă din New York, astfel că Tribunalul București a emis un mandat de arestare preventivă pe numele lui la câteva luni după ce acesta plecase în SUA.
Sorin Oprescu, omul pentru care s-a activat chiar și Avocatul Poporului
Fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în septembrie 2015, fiind acuzat de luare de mită. Imediat după ce a ajuns în arest, Oprescu a avut mari probleme de sănătate, drept pentru care trebuia eliberat de urgență.
„Am vorbit cu doamna doctor din cabinetul medical al arestului. Am avut acces la fișa medicală a domnului Oprescu care a fost întocmită în cabinetul medical al Arestului. Am vorbit cu domnul Oprescu personal. Din toate acesta, am ajuns la concluzia că e vorba de o persoană cu o patologie încărcată, înalt susceptibilă de a provoca o afecțiune cardiovasculară destul de gravă, fie că putea să fie vorba de un sindrom coronarian sau chiar de un infarct. Concluzia este că în cazul unui pacient cu o bogată încărcătură patologică, acesta trebuia urmărit și deferit unei secții de cardiologie, cu toate cele aferente”, era opinia un medic reprezentat al Colegiului Medicilor.
O altă problemă medicală a lui Oprescu era diabetul de care suferea și că trebuia să își administreze zilnic doze de insulină, dar asta se putea face lejer și în arest.
Pentru eliberarea fostului primar s-a trezit și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care a declanșat o anchetă amplă în acest caz.
Oprescu a fost eliberat din arest după două luni. Este în continuare judecat pentru corupție.
Nici Mircea Băsescu nu se simte prea bine
Fratele fostului președinte al României se află în penitenciar după o condamnare la patru ani de închisoare pentru trafic de influență, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistrați pentru soluționarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel.
În mai 2017, când a cerut eliberarea condiționată, Mircea Băsescu a primit un ajutor de la fratele său, fostul președinte al României, dar la nivel de declarații menite să înduioșeze judecătorii.
„Am fost duminică la Jilava. Fratele meu e acolo pentru că i-au introdus 5 stenturi. Nu mai putea merge. Nu îi mai circula sângele. El trebuia eliberat din septembrie, anul trecut”, a spus Traian Băsescu.
Cum a ajuns Dan Voiculescu să fie salvat de Sorin Oprescu
Pe 13 iulie a acestui an, Dan Voiculescu, cel care controlează postul de televiziune Antena 3, a fost internat de urgență la Spitalul Universitar, condus de fostul primar Sorin Oprescu. Voiculescu avea o problemă mare de sănătate, mai ales că se apropia decizia judecătorilor de a-l elibera condiționat după trei ani de închisoare din cei 10 pe care îi avea de executat în dosarul privatizării frauduloase a ICA.
Problema de sănătate ce nu putea fi tratată în penitenciar era, de fapt, o ocluzie intestinală, „un fel de preinfarct al intestinelor”, așa cum l-a descries deținutul spitalizat.
Ultimul caz de îmbolnăvire subită: Marian Vanghelie tușește în control judiciar
„Am de 15 ani probleme de sănătate. Vedeți tusea asta? Este pe fond de stres un reflux alimentar. Am fost la mai mulți specialiști din Italia de-a lungul timpului....După ce te duci un pic la arest, îți dai seama că libertatea și sănătatea este cea mai importantă. Greutățile în viață ne aduc cu picioarele pe pământ. Oriunde aș merge să mă tratez, chiar și în România, dar știu lucrurile din România”, a spus Marian Vanghelie luni, încercând să îi înduplece pe judecători să îi ridice interdicția de a părăsi țara.
Cazul Adrian Năstase: Singurul medic condamnat pentru favorizarea infractorului
În 2012, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calității”, fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă. În seara sentinței, când polițiștii au venit pentur a-l conduce la penitenciar, Năstase a încercat să se împuște, dar a fost împiedicat de unul dintre ofițerii aflați în locuință.
S-a zgâriat, totuși, la gât, drept pentru care a fost internat la Spitalul Floreasca din București.
Problemele privind încarcerarea lui au apărut în momentul în care Năstase, deși avea doar o rană superficială, nu mai ieșea din spital pentru a merge la închisoare.
Atunci, Șerban Brădișteanu, medic șef secție la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2012, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, în legătură cu internarea în spital a lui Adrian Năstase.
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis condamnarea medicului la un an închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.
Procurorii anticorupție spun că, deși nu a făcut nicio mențiune cu privire la necesitatea unei intervenții chirurgicale cardiovasculare în fișa medicală a lui Adrian Năstase, medicul Brădișteanu și-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice și a transmis că Năstase are și alte afecțiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente, gestionate deja de un alt medic.
Comentarii