În cadrul unei investigații privind o fraudă transfrontalieră complexă a TVA-ului, care implică importul de carburanți din Italia, Parchetul European a confiscat în România 2,4 milioane de euro.

Măsura se adaugă la confiscările anterioare efectuate în Italia, în valoare de 19,9 milioane de euro, care nu au acoperit întreaga daună adusă bugetului UE, estimată la 92 de milioane de euro.

Din acest motiv, atunci când procurorii delegați europeni din Bologna au descoperit active ale unuia dintre suspecți în România, au cerut colegilor de la București să le confiște.

În baza ordonanței judecătorești, emisă de judecătorul pentru investigații preliminare de la Curtea din Parma. la solicitarea EPPO, organele legii au confiscat 18 proprietăți situate în București, care aparțin suspecților. În plus, au fost blocate 14 conturi bancare, precum și acțiuni în companii românești din domeniul imobiliar și din comerțul cu carburanți, toate însumând 2,4 milioane de euro.

Investigația vizează un grup infracțional condus de trei indivizi, toți italieni, care activează din Dubai, Miami și Napoli. Aceștia sunt suspectați că au introdus produse petroliere pe teritoriul italian din rafinăriile din Croația și Slovenia pentru revânzarea ulterioară la prețuri reduse, folosind o serie de companii-fantomă și o companie tampon.

Conform investigației, carburantul era vândut unor companii din România și Regatul Unit, apoi facturat unor companii-fantomă italiene, toate gestionate de membrii organizației infracționale. Probele indică faptul că produsele petroliere au fost vândute de fapt unei companii cu sediul în Parma, presupusă a fi comis fraudă Missing Trader Intra-Community (MTIC) - o schemă frauduloasă complexă care profită de regulile UE privind tranzacțiile transfrontaliere între statele membre, deoarece acestea sunt scutite de TVA.

Asta a permis companiei să revândă produsele petrochimice sub prețurile de piață, prin 17 stații de benzină neetichetate din provinciile Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia și Verona - obținând astfel un avantaj ilegal față de operatorii economici onești.

Se estimează că schema a cauzat o daună administrației fiscale de peste 92 de milioane de euro și se referă la impozite neachitate începând din 2016. Activele din România aparțin reprezentantului legal al companiei investigată în Parma.

Ordinul de blocare a fost executat în România în conformitate cu prevederile Articolului 31 din Regulamentul EPPO, care permit investigații transfrontaliere mai rapide. Conform acestor prevederi, procurorii delegați ai EPPO pot să solicite colegilor lor din alte state membre să efectueze măsuri specifice de investigație, într-un mod mai rapid și mai cuprinzător decât în cadrul metodelor tradiționale de cooperare judiciară.

În Italia, confiscările anterioare au fost efectuate de Poliția Financiară Italiană (Comando Provinciale della Guardia di Finanza - Parma), sub conducerea EPPO. În România, ordinul de blocare a fost executat de polițiștii din Structura de Suport a EPPO.