Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: va exista o subordonare a procurorilor față de ministrul Justiției? O clarificare rămâne necesară.


Cele mai importante declarații ale Laurei Codruța Kovesi, care a apărut în fața presei cu zeci de procurori anticorupție în spatele ei:

Am fost șef la DNA timp de 5 ani. Un raport despre activitatea mea va fi făcut public.

Propunerea de revocare nu a întrunit condițiile prevăzute de lege, CSM a dat aviz negativ. Motivele erau o parte nereale, o parte neîntemeiate.

Decretul de revocare emis lasă un mare semn de întrebare: va exista o subordonare a procurorilor față de ministrul Justiției? O clarificare rămâne necesară.

Începând de astăzi nu voi mai lucra în DNA, voi rămâne procuror.

Un mesaj colegilor mei: Vă mulțumesc că ați mers înainte indiferent cât de umiliți, atacați am fost, târâți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra.

Ceea ce am reușit să demonstrăm este că instituțiile din România sunt eficiente și, mai ales, că corupția poate fi înfrântă. modul brutal în care se modifică legile penale arată că vor protecție.

Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil, am văzut ce mai rămâne din legea penală.

Noi, procurorii, nu putem duce o luptă politică, pledoaria noastră este pentur legislație și independența procurorilor.

DNA este o instituție matură, profesionistă, care își îndeplinește treaba.

nu abandonați! Continuați să vă faceți treaba și nu abanadonați!

Și un mesaj pentru cetățeni: Corupția poate fi învinsă, nu abandonați!

Anunțul Președinției

Prin Decizia nr. 358/2018 Curtea Constituțională a decis, și citez aici: Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. 

Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi.