Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a sosit miercuri dimineața la sediul Ministerul Justiției, unde are o întâlnire cu ministrul Tudorel Toader. Ambasadorul SUA a discutat marți cu ministrul despre modificările la legile justiției.

UPDATE

"A fost evidențiată colaborarea româno-britanică în domeniul justiției, inclusiv în ceea ce privește cooperarea judiciară în materie civilă și penală. Întrevederea de astăzi a constituit un bun prilej pentru consolidarea relațiilor de cooperare între cele două state și reafirmarea sprijinului reciproc.Domnul ministru Toader a expus contextul propunerilor de modificare a legilor justiției.Domnul ambasador Brummell a afirmat că este responsabilitatea României să decidă cu privire la legislația proprie, în conformitate cu Constituția si cu procedurile parlamentare", se arată într-un comunicat comun al Ambasadei Marii Britanii la București și al Ministerului Justiției.

Totodată, Paul Brummell și-a exprimat speranța că modificările aduse sistemului de justiție "vor promova independența și eficiența operatională ale instituțiilor judiciare și ale statului de drept și că acestea se vor realiza printr-o o consultare largă cu toate parțile relevante".

Ministrul Tudorel Toader a subliniat că e în derulare "un proces consultativ extins".

***

''Am discutat despre colaborarea dintre Marea Britanie și România în domeniul justiției. Avem o colaborare foarte strânsă. (...) Am discutat despre modificările sistemului judiciar din România. Am subliniat că România trebuie să decidă conform Constituției și procedurilor parlamentare. Am subliniat că apreciem ce a făcut România în ceea ce privește lupta împotriva corupției. România are instituții care lucrează într-un mod foarte bun. Modificările la legile Justiției trebuie discutate cu toate părțile. Ministrul a explicat scopul modificărilor'', a spus Brummell, la finalul întâlnirii de la Ministerul Justiției, potrivit Agerpres.

Cu privire la modificările aduse legilor Justiției, Paul Brummell a precizat că în cadrul discuției a subliniat că România trebuie să decidă care este cel mai potrivit sistem de justiție, adăugând că există instituții precum DNA care, din punctul său de vedere, lucrează "într-un mod foarte bun".

"Am discutam modificările sistemului judiciar din România și am subliniat că, bineînțeles, este pentru România să decidă confirm Constituției și conform procedurilor parlamentare ce sistem de justiție vreți, care este sistemul potrivit pentru România. Noi am subliniat că apreciem foarte mult ce a făcut România anul trecut în ceea ce privește stabilirea sistemului drept și lupta împotriva corupției. Am subliniat că România are instituții precum DNA care (...) lucrează într-un mod foarte bun și punctul nostru de vedere este că orice modificare ar fi bine să fie cu toate părțile interesate și modificări care au scopul de a întări sistemul de drept din România și lupta împotriva corupției", a mai spus Brummell.

***

Potrivit unor surse din cadrul instituției citate de News.ro, subiectul întâlnirii este pachetul de legi ale justiției, promovat recent de ministrul Toader.

Controversatele propuneri ale lui Tudorel Toader au provocat reacții puternice ale societății civile - care a reluat protestele în Piața Victoriei, asociațiilor de magistrați și Parchetelor, precm și a partenerilor externi - de la Comisia Europeană la principalele ambasade.

După ce Ambasada SUA și-a exprimat îngrijorarea că modificările propuse ar putea știrbi independența justiției și slăbi statul de drept, ambasadorul american Hans Klemm a avut marți dimineață o discuție cu ministrul Tudorel Toader pe care a caracterizat-o drept „un bun prilej pentru un schimb deschis de puncte de vedere și o discuție fructuoasă în spiritul cooperării în cadrul Parteneratiului Strategic bilateral”.

Miercuri a fost rândul ambasadorului britanic să intre în biroul ministrului, la ora 10. Potrivit News.ro, întâlnirea dintre Brummell și Toader nu a fost anunțată oficial de Ministerul Justiției sau de Ambasadă.