Administratorul public al județului Teleorman, Mircea Dumitrescu, a fost audiat de procurorii anticorupție în legătură cu modul în care lacul Belina a ajuns în proprietatea Tel Drum. Dumitrescu nu a dat niciun fel de declarație presei.

Mircea Dumitrescu s-a prezentat miercuri la DNA însoțit de un avocat, fiind cercetat în dosarul „Tel Drum”. De altfel, acesta a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnaliștii prezenți în fața DNA, acolo unde Dumitrescu a stat aproximativ jumătate de oră.

DNA investighează modul în care a ajuns lacul Belina să fie deținut de firma Tel Drum, după ce Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, l-a cedat CJ Teleorman, iar de aici a fost închiriat către firma al cărui proprietar este necunoscut, deoarece are acțiuni la purtător.

Lacul Belina este cel în care Liviu Dragnea s-a fotografiat cu Sorin Grindeanu la pescuit de știucă, pe vremea când relația dintre ei era una excelentă.

Procurorii anticorupție îl anchetează, deocamdată, pe Adrian Ionuț Gâdea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, în prezent secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, dar și pe Dorica Iordan, fost inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate. Cei doi sunt suspectați de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Și Mircea Dumitrescu, administrator public al județului Teleorman, este cercetat pentru aceeași faptă.

Conform procurorilor, „în luna ianuarie 2014, suspectul Gâdea Adrian Ionuț, în calitate de președinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Dumitrescu Mircea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispozițiile legislației primare, fapt ce a condus la încheierea cu o societate comercială și o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha)”.

Concret, mai precizează DNA, aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani (la prețuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună și 3.988 lei/lună, toate fără TVA), fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean.

„Scopul acestora era darea suprafețelor respective în folosința temporară a locatarului pentru creșterea peștelui în regim natural, fără furajare, pentru pescuit sportiv și agrement, interzicându-se desfășurarea oricăror altor activități. Contractele respective au făcut obiectul controlului financiar preventiv, viza fiind acordată în aceeași zi, 16 ianuarie 2014, de către suspecta Iordan Nela Dorica, inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, în condițiile în care aceasta cunoștea modalitatea de încheiere a acelor documente”.

Procurorii spun că s-a creat un prejudiciu Consiliului Județean Teleorman, dar și un folos necuvenit beneficiarilor contractelor prin dobândirea imobilelor fără licitație.

Locul preferat de Dragnea pentru pescuit sportiv

Deși DNA nu spune în clar despre ce firmă și ce persoană ar fi beneficiat de această atribuire fără licitație, jurnaliștii de la HotNews.ro au aflat că este vorba chiar despre Tel Drum, firma cu acțiuni la purtător și despre care se crede că ar fi controlată de Liviu Dragnea. Liderul PSD a negat în permanență că el ar deține firma.

De altfel, tot HotNews.ro a dezvăluit că Lacul Belina este locul preferat de pescuit al lui Liviu Dragnea. Satenii din Seaca stiu ca este a lui Dragnea. In acte, micul paradis este al companiei Tel Drum. De altfel, aici au și pozat trofeele liderul PSD și fostul premier Sorin Grindeanu.

Traseul lacului Belina: Dragnea - Tel Drum, via CJ Teleorman

În noiembrie 2013 Guvernul Ponta a trecut prin HG insula Belina, lacul Belina și brațul Pavel din administrația Apelor Române în administrația Consiliului Județean Teleorman. Guvernul și-a motivat transferul prin dorinta CJ Teleorman de a dezvolta turistic zona, prin construcția unui complex turistic și sportiv, cu hotel, bazine de înot și pensiuni, o tabără cu plajă.

În 2013, ministrul Dezvoltării și vicepremier în guvernul lui Victor Ponta era însuși Liviu Dragnea, fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman și utilizatorul actual al lacului ce a ajuns la Tel Drum.