Curtea de Apel Brașov începe vineri audierea martorilor în dosarul retrocedării ilegale a 43.227 hectare de păduri, un sfert din suprafața împădurită a județului Bacău.

Printr-un comunicat de presă, Regia Națională a Pădurilor - Romsilva considerând că acest proces este o șansă pentru readucerea în patrimoniul statului a suprafețe de pădure, cu o valoare estimată de circa 300 milioane de euro.

Judecătorii Curții de Apel Brașov urmează să audieze vineri martori cheie în acest dosar de corupție, precum cei doi colegi ai judecătorului Tribunalului Covasna care a retrocedat ilegal cele peste 43.000 de hectare, grefierul care a participat la ședința de judecată din 3 aprilie 2012 când s-a produs retrocedarea ilegală, precum și fostul deputat Ioan Adam, care a declarat că președintele completului de judecată a condiționat soluționarea dosarului în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza în schimbul sumei de 50.000 euro, din care 10.000 euro au fost luați de către judecător, așa cum rezultă din probe.

În anul 2018, președintele completului de judecată din cadrul Tribunalului Covasna, care a retrocedat ilegal cele 43.227 hectare de pădure, a fost condamnat de către judecătorii Înaltei Curți de Casație si Justiție la pedeapsa închisorii de 3 ani. După o decizie a Curții Constitutionale a României, soluția de condamnare cu executare pentru luare de mită a fost anulată de către completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție și întregul dosar a fost trimis în rejudecare.

Dosarul de corupție a ajuns la Curtea de Apel Brașov, ca urmare a faptului că inculpații cu înalte funcții de demnitari publici au renunțat la acestea, pentru a nu mai fi judecați de către Înalta Curte de Casație si Justiție.  

Reîntors în camera preliminară la Curtea de Apel Brașov, după cinci ani de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție, la termenul din 29 septembrie a fost pusă în discuție calitatea procesuală de parte civilă vătămată a Romsilva și a Direcției Silvice Bacău, însă cererile au fost respinse, deși plângerea penală în urma căreia a fost deschis dosarul penal a fost formulată în data de 3 august 2012 chiar de către Directia Silvică Bacău, adminstratorul celor 43.227 hectare de pădure.