Judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel București a dispus începerea judecării lui Vasile Blaga, fostul co-președinte al PNL, acuzat de fapte de corupție ce ar data din 2009.

Magistratul a respins contestația formulată de Vasile Blaga împotriva deciziei Tribunalului București. 

„În temeiul art. 347 Cod procedură penală, respinge, ca nefondată, contestația formulată de inculpatul Blaga Vasile împotriva încheierii din data de 20.02.2017, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară în dosarul nr.1.240/3/2017/a1 al Tribunalului București, Secția I Penală. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă contestatorul inculpat la plata sumei de 50 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă", se arată în minuta deciziei.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată la finalul lunii noiembrie 2016 fiind acuzat de procurorii DNA că în perioada 2011-2012 ar fi primit 700.000 de euro în mai multe tranșe.

Astfel, 500.000 de euro i-ar fi primit de la Gheorghe Ștefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamț și fost vicepreședinte PDL, iar 200.000 de euro de la omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă.

Procurorii susțin că în anul 2009, în cadrul PDL a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general de atunci Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid.

Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să "cotizeze" pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

Gheorghe Ștefan, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-ar fi folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană.

Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga și a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate, potrivit procurorilor anticorupție.

În perioada 2011 – 2012, Ștefan Gheorghe l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid.

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională, prin licitații trucate, cu firma lui Horațiu Bruno Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

În perioada 2011 - 2012, Gheorghe Ștefan i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Horațiu Bruno Berdilă o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

În paralel, Gheorghe Ștefan i-a promis lui Horațiu Bruno Berdilă că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25 de milioane de lei.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată sub control judiciar, în timp ce Gheorghe Ștefan și Horațiu Bruno Berdilă vor fi cercetați în continuare într-un dosar disjuns din cel trimis luni instanței pentru judecarea lui Blaga.