Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins joi cererea avocaților lui Cătălin Cherecheș de strămutare a dosarului în care primarul municipiului Baia Mare a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare pentru corupție.

"Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Cherecheș Cătălin privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2537/117/2016 al Curții de Apel Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Fără cale de atac. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 7 decembrie 2023", se arată în decizia instanței, scrie Agerpres.

Dacă cererea de strămutare ar fi fost admisă, condamnarea dată în apel ar fi fost anulată, dosarul mutat de la Curtea de Apel Cluj la altă instanță, iar procesul s-ar fi reluat în faza de apel. Cherecheș ar fi avut toate șansele să scape, deoarece faptele de care este acuzat se prescriu în primăvara anului viitor.

Unul dintre motivele invocate de avocații săi a fost faptul că din completul de la Curtea de Apel Cluj a făcut parte și Georgiana Rodica Farcaș Hîngan, judecătoarea pe care soacra lui Cherecheș a încercat să o mituiască, pentru a obține o condamnare mai ușoară sau chiar achitare. După acel episod, Georgiana Rodica Farcaș Hîngan a făcut cerere de abținere, solicitând să fie scoasă din complet, cerere care i-a fost însă respinsă.

Avocații lui Cherecheș mai au la dispoziție două căi extraordinare de atac prin care se poate obține anularea condamnării, respectiv recursul în casație și contestația în anulare.

Pe 24 noiembrie, Cătălin Cherecheș a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței, Cherecheș a fugit din țară prin vama Petea cu un taxi, el folosind un act de identitate al unei rude apropiate.

Ulterior, a fost prins de polițiștii germani în Augsburg și arestat, însă procedurile de extrădare vor dura ceva vreme.