Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de urgență care vine să pună "piedică în calea persoanelor care înțeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor".

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, anunță că Legea 146 din 2021 a creat acest cadru legal care este aplicabil acum în cazurile de violență domestică, în situația ordinelor de protecție emise pentru a proteja victimele, însă de la 1 octombrie "vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune".

Și aceeași măsură, spune ministra, se va putea aplica și pentru inculpații față de care instanța de judecată a luat măsura arestului la domiciliu.

Pentru toți aceștia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brățărilor electronice, ”bijuterii judiciare” cu ajutorul cărora inculpații se vor conforma obligațiilor stabilite de magistrați. Dacă vor încerca să plece din țară, în ciuda obligațiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenție rapidă a organelor abilitate.

La finalul ședinței de Guvern, purătorul de cuvânt Mihai Constantin a spus că Executivul a devansat termenul de la care mai multe categorii de persoane asupra cărora au fost dispuse măsuri de către organele judiciare vor fi monitorizate prin purtarea brățării electronice.

Început ca proiect-pilot în anul 2022 pentru protejarea victimelor violenței domestice, sistemul informatic de monitorizare electronică, cunoscut ca brățară electronică, va fi utilizat, începând cu 1 octombrie anul acesta, 2024, în sistem pilot, și pentru măsura controlului judiciar, a controlului judiciar pe cauțiune și a arestului la domiciliu, a spua el.

Totodată, OUG prevede extinderea utilizării sistemului informatic de monitorizare electronică și în cazul în care instanța a impus condamnatului, pe durata eliberării condiționate, să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice stabilite de instanță, respectiv de a nu comunica cu victima sau cu membrii de familie ai acesteia, cu participanții la săvârșirea infracțiunii sau cu alte persoane.

De asemenea, este introdusă o nouă categorie de alertă de apropiere de frontieră.