Inițiativa România cere „demisia imediată” a ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe care îl acuză că ar fi intervenit, prin declarația de marți dimineata, în ancheta DNA privind Lacul Belina. Din aceeași cauză, DNA a sesizat Inspecția Judiciară.

"Declarațiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justiției, cu privire la o anchetă penală a DNA în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul șef al DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă aceste afirmații sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, întrucât prin declarațiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiției a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal", se arată într-un comunicat al DNA.

"Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcării ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfășurată de DNA. Preluarea afirmațiilor și de către alte publicații a contribuit la amplificarea acestor consecințe, cu afectarea independenței întregului sistem judiciar și manipularea opiniei publice", atrage atenția Direcția Națională Anticorupție.

DNA explică faptul că problema de drept invocată de Toader a fost tranșată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casație Și Justiție prin Decizia penală nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecători, prin care s-a stabilit că "fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăți comerciale, constituie infracțiunea de abuz în serviciu".

În ceea ce privește decizia Curții Constituționale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, DNA precizează că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor și ordonanțelor de urgență și nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern".

***

"Inițiativa România cere demisia imediată a ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a intervenit în această dimineață într-o anchetă penală a Direcției Naționale Anticorupție, cerând, practic, închiderea dosarului Belina în care sunt anchetați miniștri ai Guvernului Dragnea-Tudose. Ne apropiem de pașii finali ai unui plan în plină desfășurare, conceput de alianța guvernamentală PSD-ALDE, condusă de inculpații Liviu Dragnea și Călin Popescu- Tăriceanu", potrivit unui comunicat al ONG-ului.

Acest plan, potrivit Inițiativei România, include revocarea Procurorului general al României (cu mâna CCR și a ministrului Justiției), revocarea Procurorului-șef DNA (cu mâna Inspecției Judiciare), blocarea anchetei în cazul Belina, masacrarea legilor Justiției pentru a asigura blocarea unor dosare de corupție în anchetă sau în instanță, stoparea definitivă a luptei împotriva corupției și subordonarea politică a Parchetului General și a DNA.

"În aceste condiții în care ne apropiem de un dezastru iminent pentru România, care va deveni un paria al Europei prin acapararea și subordonarea de către o putere politică autoritară și profund coruptă a instituțiilor independente ale statului, devin imperative:

  • proteste publice de amploare până la demisia Guvernului și a președinților celor două camere ale Parlamentului sau oprirea definitivă a atacurilor Guvernului la independența Justiției;
  • acțiuni și intervenții neechivoce ale Președintelui României în apărarea statului de drept, inclusiv sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu derapajele Curții Constituționale;
  • alertarea Comisiei Europene și a partenerilor din UE și NATO privind capturarea la București a statului de către o mafie organizată", se arată în comunicat.

După ce Liviu Dragnea a declarat luni că ministrul Justiției trebuie să aibă o poziție publică față de întâmplările din ultima perioadă, Tudorel Toader a ieșit prompt în această dimineață pentru a da o serie de explicații.

Printre altele, el a susținut că "legalitatea unei hotărâri de Guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ", referire clară la dosarul Belina.