Fosta șefă a DNA este acuzat că a divulgat într-un comunicat de presă discuții purtate în cadrul DNA Ploiești, care ar fi fost probe într-un dosar. Decizia este, însă, la Secția pentru procurori din cadrul CSM.

Inspecţia Judiciară a exercitat o nouă acţiune disciplinară împotriva fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Inspectorii o acuză că ar fi inserat într-un comunicat de presă pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul DNA Ploieşti, care constituiau probe într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, la data faptei procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru nerespectarea (...) confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a informaţiilor de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, abatere disciplinară prevăzută de articolul 99 litera j) din Legea 303/2004”, se arată într-un comunicat al Inspecției Judiciare.

„Inspectorii judiciari au reţinut că procurorul a inserat în comunicatul de presă nr. 126/VIII/3/2018 pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, despre care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei şi care constituiau probe într-un dosar înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie", se mai arată în comunicat.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză.

Kovesi a mai fost ținta Inspecției Judiciare în alte trei cazuri. În două dintre ele Secția pentru procurori dinc adrul CSM a decis că fosta șefă a DNA nu poate fi sancționată, iar în al treilea nu s-au finalizat dezbaterile din Secție.