Fosta șefă a DNA este acuzat că a divulgat într-un comunicat de presă discuții purtate în cadrul DNA Ploiești, care ar fi fost probe într-un dosar. Decizia este, însă, la Secția pentru procurori din cadrul CSM.

Inspecția Judiciară a exercitat o nouă acțiune disciplinară împotriva fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Inspectorii o acuză că ar fi inserat într-un comunicat de presă pasaje din înregistrările discuțiilor purtate la sediul DNA Ploiești, care constituiau probe într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție.

„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Laura Codruța Kovesi, la data faptei procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, pentru nerespectarea (...) confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a informațiilor de aceeași natură de care a luat cunoștință în exercitarea funcției, cu excepția celor de interes public, în condițiile legii, abatere disciplinară prevăzută de articolul 99 litera j) din Legea 303/2004”, se arată într-un comunicat al Inspecției Judiciare.

„Inspectorii judiciari au reținut că procurorul a inserat în comunicatul de presă nr. 126/VIII/3/2018 pasaje din înregistrările discuțiilor purtate la sediul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești, despre care a luat cunoștință în exercitarea funcției și care constituiau probe într-un dosar înregistrat la Direcția Națională Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție", se mai arată în comunicat.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză.

Kovesi a mai fost ținta Inspecției Judiciare în alte trei cazuri. În două dintre ele Secția pentru procurori dinc adrul CSM a decis că fosta șefă a DNA nu poate fi sancționată, iar în al treilea nu s-au finalizat dezbaterile din Secție.