Noua acțiune a fost declanșată pe motiv că procurorul-șef al DNA a încălcat dispozițiile deciziei Curții Constituționale prin refuzul de a se prezenta în fața unei comisii speciale de anchetă a Parlamentului.

"În motivarea acțiunii s-a reținut că procurorul șef al DNA a încălcat dispozițiile explicite ale Deciziei Curții Constituționale nr. 611 din 3 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în fața Parlamentului României - Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din anul 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei", potrivit unui comunicat al Inspecției Judiciare.

Kovesi a refuzat să se prezinte în fața comisiei speciale privind anchetarea alegerilor prezidențiale din 2009. Șefa DNA le-a transmis parlamentarilor că nu deține ”informații și/sau documente necesare clarificării împrejurărilor și cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare”.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, pe rolul căreia se mai află alte două sesizări ale Inspecției Judiciare față de Laura-Codruța Kovesi.