O echipă de inspectori din cadrul Inspecției Judiciare efectuează, în perioada 16-20 aprilie, un control la Direcția Națională Anticorupție.

Controlul vizează evaluarea remedierii deficiențelor, potrivit unei dispoziții a secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (Hotărârea nr. 686 din 31 octombrie 2017), a anunțat Inspecția Judiciară.

Controlul vizează cauzele mai vechi de un an de la data primei sesizări, cauzele repartizate spre soluționare procurorilor Doru Florin Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga, revocați din funcție, dar și comunicări procedurale pentru anul 2016, în cazul soluțiilor de clasare dispuse prin ordonanță și rechizitoriu, arată instituția. 

Inspecția Judiciară informează că, în urma ultimului control, s-a dispus „monitorizarea cauzelor și implicarea procurorilor cu funcții de conducere și cu funcții de execuție în soluționarea cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări, urmând a se dispune o serie de măsuri precum: emiterea planului de anchetă, în special în cauzele complexe, în conformitate cu prevederile articolului 82 litera d) din Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție; în cazurile în care se dispune delegarea ofițerilor de poliție pentru efectuarea actelor de urmărire penală, acestea vor fi indicate în ordonanță în mod concret, urmând a se stabili și termen pentru efectuarea acestora; exercitarea corespunzătoare de către procuror a controlului privind respectarea termenelor stabilite în dosarele în care s-a dispus delegarea; verificarea eficientă, prin controlul operativ curent, exercitat de către procurorul-șef secție și adjunctul acestuia, a modului în care procurorii cu funcții de execuție duc la îndeplinire cele propuse mai sus, precum și criteriile acestora de prioritizare a activităților desfășurate; verificarea măsurilor luate de procurori în vederea soluționării cu prioritate a cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări”.

Pe de altă parte, potrivit Inspecției Judiciare, în cadrul controlului precedent, din cauza refuzului constant de a fi prezentate, spre verificare, dosarele repartizate spre soluționare procurorului DNA Mihaela Moraru Iorga, revocat din funcție, nu s-a putut verifica ritmicitatea administrării probelor în aceste cauze.

„În ceea ce privește dosarele repartizate spre soluționare procurorului Doru Florin Țuluș, și acesta revocat din funcție, deoarece procurorii cărora le-au fost repartizate dosarele nu au avut timpul necesar de a le studia, verificarea cauzelor s-a făcut doar pe fișe transmise inspectorilor judiciari, ceea ce nu constituie o verificare reală în cadrul unui control managerial”, precizează sursa citată.

Verificările asupra comunicărilor procedurale pentru anul 2016 în cazul soluțiilor de clasare dispuse prin ordonanță și rechizitoriu vin după ce, în urma ultimului control, s-a constatat că, din cauza neprezentării situației referitoare la aceste aspecte, nu a putut fi verificată comunicarea către toți subiecții măsurilor de supraveghere tehnică. Inspectorilor judiciari le-a fost prezentată doar situația soluțiilor de clasare dispuse prin ordonanță, nu și a celor dispuse prin rechizitoriu, mai menționează IJ.