reprezentantul Inspecției Judiciare a respins proiectul lui Tudorel Toader prin care instituția este trecută în subordinea ministrului Justiției. Inițial, Inspecția Judiciară s-a arătat public încântată de idee.

Alin Alexandru, purtător de cuvânt al Inspecției Judiciare, critică prevederile lui Tudorel Toader de a subordona politic instituția prin anexarea la ministerul Justiției.

„Conducerea Inspecției Judiciare atrage atenția asupra faptului că simpla independență operațională, pe care legea o prevede și în acest moment, nu trebuie confundată cu autonomia instituțională, la care ministrul Justiției a făcut referire ca alternativă la trecerea IJ în cadrul Ministerului Justiției. În acest context, proiectul de lege dat publicității ieri este în contradicție cu pozițiile noastre publice și cu necesitatea asigurării autonomiei instituționale a Inspecției Judiciare”, a precizat Alin Alexandru, citat de Agerpres.

El a adăugat că pentru realizarea eficientă a misiunii sale Inspecția Judiciară ar trebui să se bucure de independență față de orice altă entitate.

A dispărut bucuria? 

Tudorel Toader anunța în celebra conferință de presă din 23 august, că va propune trecerea Inspecției Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiției. În proiect se precizează că șeful Inspecției judiciare va fi ales, prin concurs, organizat de ministerul Justiției. Adică de un ministru numit politic, care pune un om pe placul său pentru a controla activitatea magistraților din parchete și instanțe.

La scurt timp după anunțul lui Toader, Inspecția Judiciară a emis un comunicat în care își manifesta satisfacția acestei știri.

„Apreciem intenția ministrului Justiției de a consolida independența Inspecției Judiciare față de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu pozițiile pe care Inspecția le-a avut în decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspecției Judiciare”, comenta Inspecția judiciară la doar câteva ore de la propunerea lui Tudorel Toader.

Deși proiectul spune că IJ funcționează potrivit principiului independenței operaționale, nu este clar cum se va asigura această independență atât timp cât șefii Inspecției Judiciare pot fi revocați oricând de către ministrul Justiției, iar ministrul controlează rapoartele inspectorilor și tot el e cel care decide sancțiunea împotriva magistraților.