Inspectorii susțin că Laura Codruța Kovesi are mai multe abateri de la statutul magistraților, iar Marius Iacob nu s-a abținut într-un dosar în care se afla în incompatibilitate. Cuvântul final aparține Secției pentru procurori din CSM.

Inspecția Judiciară a exercitat acțiune disciplinară față de Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, și Marius Constantin Iacob, procuror-șef adjunct al DNA, pentru săvârșirea unor abateri.

Într-un comunicat de presă al Inspecției Judiciare, în cazul lui Kovesi, una dintre abaterile disciplinare se referă la „manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu, constând în aceea că, în cadrul unei ședințe de lucru, a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei și probității profesionale a magistraților procurori, precum și prestigiului justiției, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în spațiul media la data de 18 iunie 2017.

În concret, procurorul șef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii și credibilității instituției, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare "cu miniștri", de impact mediatic, și-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv și general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 și a folosit exprimări inadecvate la adresa Curții Constituționale și a unui judecător al Curții Constituționale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcție de care se prioritizează soluționarea dosarelor este impactul mediatic al acestora și calitatea oficială a persoanelor cercetate”, susțin inspectorii judiciari.

Inspecția remarcă și faptul că Laura Codruța Kovesi „a folosit față de colegii procurori un ton superior și agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică și deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare și a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremației Constituției și a legilor, precum și a imparțialității procurorilor”, precizează sursa citată.

Totodată, Inspecția acuză și „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții, constând în aceea că prin intermediul unei corespondențe electronice (email) a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte și expresii cu un conținut vădit denigrator, insultător și amenințător, respectiv 'lași', 'bârfitori', 'infractori', făcând cunoscut acestora faptul că 'există deja un cerc de suspecți', cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligația de rezervă și normele de conduită atașate profesiei de magistrat”.

IJ acuză și faptul că „urmărește repartizarea cauzelor sau, după caz, repartizează cauze în raport cu criterii obiective precum specializarea și pregătirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea și operativitatea soluționării cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitățile în exercitarea funcției, prin desemnarea în calitate de procuror de caz a unui magistrat care se află într-o vădită stare de incompatibilitate”, mai arată comunicatul instituției.

Legat de adjunctul șefei DNA, Marius Iacob, Inspecția că acesta nu a respectat îndatorirea „de a se abține atunci când judecătorul sau procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa', constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declarație de abținere, deși se afla, în mod vădit, în situația de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 și art. 66 Cod procedură penală”.

Raportul a fost trimis secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care are, însă, ultimul cuvânt în ceea ce privește aplicarea sau nu a unei sancțiuni împotriva șefilor DNA.