Inspectorii verifică achitările procurorilor anticorupție din perioada 2016-2017, precum și respectarea sau nu a normelor procedurale de către procurori în aceste cazuri.

Inspecția Judiciară a început luni un nou control tematic la DNA în care sunt verificate dosarele în car judecătorii i-au găsiut nevinovați pe inculpați sau i-au achitat datorită prescrierii faptelor sau în urma unor decizii a Curții Constituționale.

„Începând de azi (luni - n.r.), Inspecția Judiciară efectuează un control tematic la Structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție. Controlul tematic a fost dispus prin Ordinul inspectorului șef nr. 37/2018, având la bază Hotărârea nr. 686 din 31 octombrie 2017 a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru aprobarea Raportului Inspecției Judiciare nr. 5.115/IJ/982/DIP/2017 privind eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor ce decurg din legi și regulamente, de către conducerea structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție, precum și respectarea normelor procedurale și regulamentare de către procurorii și personalul auxiliar de specialitate din cadrul acestei direcții”, a informat Alin Alexandru.

Controlul vizează primirea, înregistrarea și circuitul lucrărilor având ca obiect achitările definitive înregistrate în perioada 2016 - semestrul I 2017, evidența acestor activități, verificarea îndeplinirii obiectivelor înscrise în programele de activitate vizând perioada 2016 - semestrul I 2017 referitoare la situația achitărilor definitive înregistrate, verificarea situației achitărilor definitive înregistrate în perioada 2016 - semestrul I 2017 la nivelul Secției judiciare a Direcției Naționale Anticorupție.

De asemenea, se urmărește identificarea în fiecare caz a datei sesizării primei instanțe și a momentului pronunțării soluției definitive, informările privind hotărârile definitive de achitare, întocmite în temeiul Ordinului procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție privind hotărârile definitive de achitare și restituire, pronunțate de instanțe și măsurile dispuse de procurorii cu funcții de conducere pentru organizarea activității privind achitările definitive înregistrate în perioada 2016 - semestrul I 2017, a mai precizat Alexandru.