Curtea de Apel București a anulat miercuri amenda de 2.000 de lei primită de președintele Klaus Iohannis din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Este vorba despre o amendă primită de președinte pentru o declarație din anul 2018 în care spunea că "niște penali" fac o încercare "disperată" și "jalnică" să discrediteze DNA, notează Agerpres.

Instanța a admis acțiunea formulată de Administrația Prezidențială și a anulat hotărârea CNCD din 9 mai 2018, prin care Klaus Iohannis a fost amendat, însă decizia nu este definitivă.

"Respinge excepția decăderii invocată de către intervenienta SC Juridex Media SRL. Admite acțiunea formulată de către reclamantul Președintele României prin Administrația Prezidențială în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și intervenienții SC Juridex Media SRL, Răzvan Savaliuc și Cosma Andreea. Dispune anularea Hotărârii Colegiului Director al CNCD nr. 168/09.05.2018 în ceea ce îl privește pe reclamant și a Hotărârii Colegiului Director al CNCD nr. 265/04.07.2018. Cu recurs în 15 zile de la comunicare ce se va depune la Curtea de Apel București. Pronunțată azi, 14.07.2021, prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței", se arată în hotărârea Curții de Apel București.

Prin această decizie, judecătorii au stabilit că folosirea termenului "niște penali" nu reprezintă o discriminare.

Pe 9 mai 2018, Colegiul director al CNCD a decis amendarea cu 2.000 de lei a președintelui Klaus Iohannis, pe motiv că șeful statului a discriminat când a folosit termenul ''penali'' într-o declarație din februarie 2018.

''Utilizarea termenului 'penali' de către președintele Klaus Iohannis reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnați, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din OG 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravențională în cuantum de 2.000 lei. Vot 5 la 4'', preciza atunci CNCD.Pe 15 februarie 2018, Klaus Iohannis a declarat că "niște penali" fac o încercare "disperată" și "jalnică" să discrediteze DNA și a reafirmat că această instituție și conducerea ei "fac o treabă foarte bună".

"Avem oare a câta oară un scandal în spațiul public și cred că de data aceasta destul de multă lume se așteaptă să îmi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puține cuvinte: niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA și conducerea acestei direcții. După părerea mea, această încercare este una jalnică și neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteți, dar îmi face plăcere să o repet: după părerea mea, DNA și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac sau această încercare de atac din partea unor penali este de natură să-mi confirme că DNA-ul face treabă bună", spunea președintele, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

După ce a fost sancționat, șeful statului a atacat decizia CNCD la Curtea de Apel București, părți în proces fiind cei care au făcut sesizarea împotriva lui Iohannis la CNCD, respectiv SC Jurindex Media SRL, firma care administrează site-ul Lumeajustitiei.ro, jurnalistul Răzvan Savaliuc și fostul deputat Andreea Cosma.