ÎCCJ a admis contestația depusă de fostul senator PSD Dan Șova și a dispus anularea condamnării de trei ani închisoare în dosarul CET Govora. Acesta e primul mare dosar rejudecat în urma deciziei CCR privind nelegalitatea completurilor de 5.

"Admite contestația în anulare formulată de contestatorul condamnat Șova Dan Coman împotriva deciziei penale nr. 108 din 20 iunie 2018, pronunțată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul nr. 3174/1/2017. Desființează în parte decizia penală contestată, numai în ceea ce îl privește pe contestatorul condamnat Șova Dan Coman. Anulează toate formele de executare emise în baza sentinței penale nr. 506 din 25 septembrie 2017 pronunțată de Înalte Curte de Casație și Justiție - Secția Penală în dosarul nr. 526/1/2016, rămasă definitivă prin decizia penală sus - menționată, numai în ceea ce îl privește pe contestatorul condamnat Șova Dan Coman. Fixează termen pentru rejudecarea cauzei la 15 aprilie 2019, Sala Secțiilor Unite, pentru când se va cita inculpatul Șova Dan Coman la adresele indicate în dosar. Menține celelalte dispoziții ale deciziei penale contestate”, se arată în decizia Instanței supreme, citată de Digi24.ro.

Primul termen va fi pe 15 aprilie.

Dan Șova a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2018, după ce Curtea Constituțională a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la Instanța supremă.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe 20 iunie 2018 pe fostul senator și ministru Dan Șova la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora pentru trafic de influență.

Conform procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Concret, spun procurorii, în urma demersurilor întreprinse de Dan Șova pe lângă Mihai Bălan, directorul general al CET Govora SA, în lunile decembrie 2011, respectiv mai 2013, acesta din urmă a încheiat două contracte de consultanță cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunțător, cu încălcarea prevederilor legale și a normelor interne de funcționare a societății respective.