Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât marți că decizia CCR privind prescripția se aplică retroactiv.

Mai multe instanțe din țară au solicitat Înaltei Curți să stabilească dacă deciziile CCR privind prescripția retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile.Instanța supremă a hotărât marți că decizia CCR privind prescripția se aplică retroactiv.

"Normele referitoare la întreruperea cursului prescripției sunt norme de drept penal material (substanțial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activității legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepția dispozițiilor mai favorabile, potrivit principiului "mitior lex" prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituție și art. 5 din Codul penal.

* Instanța care soluționează contestația în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curții Constituționale nr. 297/26.04.2018 și nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripția răspunderii penale, în cazul în care instanța de apel a dezbătut și a analizat incidența acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii".

Surse judiciare au explicat pentru AGERPRES că această decizie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanțelor sau în anchetă la procurori, iar inculpații vor scăpa de condamnare sau acuzații, ca urmare a prescrierii faptelor.

Pe 26 mai, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 - mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripției penale.

Unele instanțe au suspendat procesele în așteptarea unei lămuriri de la Instanța supremă, altele au trecut însă direct la aplicarea deciziei CCR și au dispus încetarea unor procese de corupție.

Curtea de Apel București a fost prima instanță care a sesizat ÎCCJ în legătură cu această chestiune, urmată apoi de alte instanțe.