Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) anunță că va depune plângere penală la Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la declarațiile ofensatoare ale prim-vicepreședintelui AUR, Marius Lulea.

Lulea a făcut apologia regimului comunist și a dictatorului Nicolae Ceaușescu la Antena 3 CNN.

În cadrul acestei intervenții, Marius Lulea a afirmat următoarele: "Păi și Ceaușescu era suveranist, eu chiar îmi aduc aminte că a luat o poziție curajoasă și suverană în 1968, atunci când a fost singurul președinte din blocul comunist care a avut curajul să se ridice demn împotriva ocupației sovietice din Cehoslovacia. Nu sunteți în măsură să criticați un regim care a construit milioane de apartamente, sute de hidrocentrale, care a făcut bine pentru această țară, dincolo de zona de ocupație în care noi ne aflam. Dumneavoastră ați distrus tot ce s-a construit bine în timpul regimului comunist".

"Declarația domnului Marius Lulea nu reprezintă doar o manifestare de ignoranță istorică, ci și o sfidare flagrantă a cadrului legal al memoriei democratice în România. În conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 31/2002, republicată, promovarea în spațiul public a cultului unor persoane condamnate pentru crime împotriva umanității, precum Nicolae Ceaușescu, constituie o încălcare a legii. Regimul Ceaușescu a fost declarat ilegitim și criminal de statul român, iar dictatorul a fost condamnat pentru genocid. A invoca suveranitatea unei dictaturi nu înseamnă altceva decât a reabilita simbolic un regim care a încălcat drepturile fundamentale ale cetățenilor, a patronat un sistem de opresiune și teroare, și a condamnat milioane de români la frig, foame și frică. Construcțiile de beton ale regimului nu pot șterge memoria victimelor Securității, a prizonierilor politici, a demolărilor forțate și a foametei ce au afectat un întreg popor în numele <suveranități>", a spus președintele executiv al IICCMER, Daniel Șandru.

Promovarea acestor idei în anul 2025, la peste trei decenii de la prăbușirea comunismului, reprezintă nu doar o impietate față de memoria celor care au suferit, ci și o manifestare de periculoasă inconștiență democratică, mai spune Șandru.

Glorificarea dictaturii nu este o opinie politică - este o ofensă adusă demnității umane și legii în vigoare, conchide el.

Pe 17 februarie 2025, IICCMER a depus o plângere penală și în cazul europarlamentarei Dianei Șoșoscă pentru declarații similare, însă până în prezent Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție nu a transmis niciun răspuns oficial în această speță.