Cunoscutul medic, managerul spitalului și alte persoane sunt acuzați de procurori că ar fi dotat spitalul cu aparatură achiziționată printr-o licitație fictivă, iar Barocamera nu a fost nici măcar instalată, deși a fost recepționată.

Radu Alexandru Macovei, fost manager al Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul aceluiași spital, Marina Magdalena Gontariu, fosta șefă a biroului achiziții al aceluiași spital, toți au fost trimiți în judecată pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave.

În același dosar au fost trimiși în judecată și Aurel Cătălin Galea, administratorul firmei Gemedica SRL, dar și firma pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

Conform procurorilor, în anul 2013, Alexandru Radu Macovei, Marina Magdalena Gontariu și Ioan Lascăr, în urma unei licitații fictive, au încheiat cu societatea GEMEDICA SRL, reprezentată de Cătălin Aurel Galea un acord-cadru, pe baza căruia s-au achiziționat, cu încălcarea prevederilor legii privind achizițiile publice și la prețuri supraevaluate, un număr de 54 de echipamente medicale necesare dotării „Unității de îngrijire a arșilor grav”.

„Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care:

 

  • 4.791.431 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi;
  • 3.422.400 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcționat vreodată)”, conform unui comunicat al DNA.

 

Procurorii spun că astfel s-a obținut un folos necuvenit în favoarea societății SC Gemedica SRL, echivalent cu valoarea prejudiciului.

„Concret, la data de 3 noiembrie 2004, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși în cadrul spitalelor de urgență. În acest context, în cursul anului 2013, după edificarea spațiului "Unității de îngrijire a arșilor grav”, Gontariu Marina-Magdalena și Lascăr Ioan, în calitate de președinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul firmei Gemedica SRL, au întocmit documentația necesară achiziționării aparaturii medicale.În cuprinsul acestei documentații s-a prevăzut printre altele:

 

  • valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziției justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piață, oferte furnizori, etc.);
  • atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziție, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziționate”, susține DNA.

 

Procurorii susțin că Barocamera nu a fost funcțională și nici instalată până în ziua de azi. Cu toate acestea, reprezentanți spitalului și cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepție și procese-verbale de punere în funcțiune.

DNA a pus sechestru pe mai multe conturi și imobile aparținând celor trimiși în judecată.