Fostul ministru al Finanțelor va putea fi anchetat în dosarul contractelor de reabilitare a liniei ferate București-Constanța după ce i-a fost ridicată imunitatea. Fostul deputat Cristian Boureanu a fost chemat pentru audieri la DNA.

Sebastian Vlădescu este acuzat de DNA de două infracțiuni de luare de mită. Imunitatea ministerială a fostului ministru al Finanțelor a fost ridicată marți de președintele României, Kluas Iohannis, pentru că Vlădescu nu ocupă în acest moment un post de deputat sau senator.

Tot marți, procurorii anticorupție l-au chemat pe fostul deputat C|ristian Boureanu la audieri. Boureanu este cercetat și el în același dosar.

Potrivit DNA, infracțiunile de corupție anchetate au fost comise în legătură cu încheierea și executarea contractelor de reabilitare a liniei ferate București-Constanța, precum și cu recuperarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) restante, pentru lucrări de reabilitare efectuate la o altă linie de cale ferată.

„În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei București-Constanța, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie. Banii încasați ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăți făcute de statul român și erau achitați succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la compania C.N. C.F.R.)”, susțin procurorii.

În același dosar penal, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de Mircea-Ionuț Costea, fost angajat al Ministerului Finanțelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită; Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.F.R., pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită; Cristian Boureanu, fost deputat, pentru trafic de influență și Constantin Dascălu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, pentru luare de mită.