Klaus Iohannis a promulgat modificarea legii statutului magistraților care taie mai multe atribuții ale președintelui României. Una dintre ele este obligația de a nu refuza mai mult de o dată propunerea pentru numirea procurorilor șefi.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

În comunicatul de presă, Iohannis cere refacerea legii conform standardelor Comisiei de la Veneția.

„Președintele României solicită coaliției majoritare reluarea de urgență a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justiției, prin consultări reale cu profesioniștii din domeniu și preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislația la standardele Comisiei de la Veneția”.

Iohannis mai spune și că „noile condiții de pensionare ale magistraților, modalitățile de numire sau revocare a procurorilor cu funcții de conducere și extinderea prerogativelor ministrului justiției, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective - exclusive ori determinante în evaluarea magistraților -, slăbirea independenței procurorilor în realizarea rolului lor constituțional, modificarea condițiilor de răspundere a magistraților, au un impact negativ direct asupra actului de justiție și asupra calității acestuia”.

Potrivit noilor modificări, președintele poate refuza o singură dată numirea procurorilor șefi.

Noua lege prevede că magistrații au posibilitatea de a se pensiona anticipat, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă au cel puțin 20 de ani vechime.

Comisia de la Veneția a emis un punct de vedere preliminar în luna iulie, urmând ca în cursul acestei lui să dezvolte într-un raport mai amplu. Experții au criticat dur modificările aduse la legile Justiției și au făcut nouă recomandări esențiale de modificare a legilor Justiției.