Președintele Klaus Iohannis va discuta cu ministrul justiției în legătură cu cererea Parchetului European privind alocarea a 20-30 de procurori delegați la EPPO. Cătălin Predoiu susține că 10 sunt suficienți.

G4Media.ro a scris că Parchetul European a solicitat României să aprobe un număr cuprins între 20 și 30 de procurori care vor investiga fraudele cu fonduri europene, însă Ministerul justiției i-a transmis că acceptă doar 10 procurori.

Întrebat în legătură cu această intenție de a aloca un număr mic de procurori, deși - potrivit OLAF - în România se înregistrează cele mai multe cazuri de fraudare a fondurilor europene, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns clar, precizând că are nevoie de câteva zile pentru a se ”lămuri” cum stau lucrurile și pentru a discuta cu ministrul justiției, Cătălin Predoiu.

Iohannis a mai spus că foarte multe state pun la dispoziția EPPO 2, 3, 4, 5 procurori, iar Germania - 11, astfel că 10 din partea României nu sună ”așa rău”.

Ministerul justiției a precizat astăzi că procedura este încă în curs de desfășurare, iar  ”informațiile și afirmațiile vehiculate public conform cărora România ar bloca procesul de stabilire a numărului de procurori europeni nu au suport în situația reală din teren”.

”România, prin Ministerul justiției, a propus un număr de 10 procurori și 20 de specialiști de suport (polițiști, personal auxiliar etc.) după ce a efectuat temeinice și detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție”, a precizat instituția.

Ministerul Justiției a organizat și condus consultări (în sistem videoconferință) ale acestor instituții cu EPPO plecând de la o evaluare a numărului de cauze în perspectivă, a stadiului procesual a celor mai multe din aceste cauze și a complexității lor.

”Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanță cu pozițiile cvasitotalității miniștrilor de Justiție din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaționalizarea treptată a Parchetului European (EPPO) și extinderea capacității acestuia pe măsura progreselor înregistrate. Orientativ, ca număr de procurori delegați, în raport cu cifrele neoficiale și nedefinitive vehiculate până la această oră (procesul de consultări fiind în curs, nedefinitivat), România se plasează pe locul 5, cu un număr de 10 procurori, majoritatea statelor propunând 1-2 procurori, cu excepția a 6-8 state, între care și România, care propun un număr de 5, 10, 11, 14 și respectiv 20 de procurori (2 state)”, se arată în comunicat.