Fostul președinte Ion Iliescu a fost chemat, luni, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității. Iliescu a luat la cunoștință că este inculpat.

UPDATE

Nici după ce a ieșit de la audieri, Ion Iliescu nu a dorit să facă declarații în legătură cu dosarul. De altfel, nici în fața procurorilor nu a dat declarații, însă a luat la cunoștință faptul că are calitatea de inculpat.

+++

Ion Iliescu a ajuns la sediul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție puțin înainte de ora 9:30 și nu a dorit să facă nicio declarație despre punerea lui sub acuzare în dosarul Mineriadei, potrivit News.ro.

Întrebat dacă se simte vinovat de moartea celor patru persoane în timpul Mineriadei din 13-15 iunie, Iliescu a răspuns negativ.

Procurorii militari l-au citat pe Ion Iliescu să se prezinte luni la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a da declarații în dosarul Mineriadei, după ce în urmă cu trei săptămâni a fost pusă în mișcare acțiunea penală în  această cauză.

Procurorii militari vor chema la audieri toate persoanele puse sub acuzare în acest dosar.

Începând din 11 ianuarie au fost audiați, în calitate de inculpați, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, fost șef de cabinet și consilier al primului-ministru în iunie 1990, și Miron Cozma, toți fiind acuzați de infracțiuni contra umanității.

Și Andrei Pleșu, fost ministru al Culturii în iunie 1990, a fost audiat, săptămâna trecută, în calitate de martor în acest dosar.

Pe 23 decembrie 2016, procurorii militari din Parchetul instanței supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu și fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu.

Acesștia sunt acuzați de infracțiuni contra umanității, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a peste 1.200 de persoane.