Fostul șef al statului Ion Iliescu a fost citat în calitate de suspect de procurorii Parchetului instanței supreme, care au redeschis dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 și care au extins cercetările și pentru crime împotriva umanității.

În acest dosar ar mai putea fi cercetați Virgil Măgureanu, fostul director al SRI, dar și Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării.

UPDATE 4: Victor Atanasie Stănculescu, ministru al Apărării în timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, a ajuns și el la Parchetul General, acolo unde a fost citat în calitate de suspect. Acesta a spus jurnaliștilor că el nu a dat ordin să se tragă în Piața Universității din simplul motiv că el se afla atunci în Germania.

UPDATE 3: „Vom da declarații în legătură cu tot ce s-a întâmplat după ce se vor termina cercetările”, a declarat Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, la ieșirea din Parchetul General. Măgureanu este cercetat și el pentru crime împotriva umanității.

UPDATE 2: Fostul președinte al României a fost chemat la parchet pentru ca procurorii să îi aducă la cunoștință faptul că are calitatea de suspect în dosarul Mineriadei. Acesta este cercetat pentru crime contra umanității.

UPDATE 1: Și Virgil Măgureanu a fost chemat miercuri la Parchet. Procurorii nu au dat niciun detaliu privind prezența celor doi în sediul Parchetului. Nu se cunoaște încă dacă au fost audiați sau dacă doar li s-a comunicat vreo rezoluție.

Iliescu a fost chemat la Parchet la ora 10.

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis în primăvara acestui an, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut statului român să facă o anchetă eficientă în legătură cu evenimentele de acum 25 de ani.

Oficial, cel puțin șase persoane au murit în evenimentele din vara anului 1990 și aproximativ o mie de persoane au fost rănite după ce minerii din Valea Jiului au venit la București pentru a face ordine în Piața Universității, acolo unde se aflau opozanții lui Ion Iliescu. Neoficial, peste 100 de persoane au decedat în urma acelor atrocități.

Timp de 25 de ani procurorii parchetului general, fie civili, fie militari, au făcut investigații și au început urmărirea penală pentru diferite cauze, inclusiv omor și infracțiuni contra păcii și umanității, fără să fi trimis în judecată pe cineva.

România a fost condamnată la CEDO din cauza nesoluționării dosarului Mineriadei din 1990, ceea ce a dus la redeschiderea de către procurori a dosarului în primăvara acestui an.

"A fost o perioadă tulbure, care a fost însoțită și de asemenea momente de confruntări nedorite și artificiale. Noi am încercat să rezolvăm lucrurile de o manieră cât mai potrivită. Nu mă jenează nicio cercetare. E o parte a istoriei noastre recente, cine dorește să cerceteze lucrurile, nu are nimeni ce să obiecteze", a spus Ion Iliescu imediat după ce a fost redeschis dosarul.

Imaginile filmate în acea vreme ne arată însă că Ion Iliescu, președinte al României, făcea apel la mineri să curețe Piața Universității de protestatari. De altfel, după evenimentele sângeroase, Ion Iliescu le-a mulțumit public minerilor.