Florin Iordache a anunțat marți că a finalizat modificările și la ultima lege din pachetul pentru funcționarea Justiției, cea referitoare la statutul magistraților, unde au definit „eroarea judiciară”.

Președintele Comisiei speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, a declarat, marți, după adoptarea în comisie a modificărilor la Statutul judecătorilor și procurorilor, că nu mai există motive ca această lege să fie contestată la Curtea Constituțională.

„Am finalizat practic cea de-a treia lege în care, în urma răspunsului Curții Constituționale, trebuia să definim eroarea judiciară, prin dezbateri și discuții în comisia specială am definit și eroarea judiciară, astfel încât și ce-a de-a treia lege să ajungă la promulgare. Din punctul nostru de vedere, nu mai sunt motive să fie atacată la Curtea Constituțională. Nu știu de vor face colegii din opoziție sau ce va face președintele Iohannis. Deja CCR, în cele două decizii anterioare, s-a pronunțat și atunci fără îndoială noi credem că nu mai sunt elemente. Considerăm că astăzi, dacă va fi un vot în Senat, și această lege le va ajunge pe celelalte două, astfel încât pachetul care vizează legile justiției să fie în sfârșit promulgat”, a declarat Florin Iordache.

El a justificat și urgența cu care s-au adoptat modificările din Statutul magistraților.

 

„Dezbaterea pe această lege s-a desfășurat înainte de a intra în Camera Deputaților. Am întrebat dacă sunt amendamente sau alte discuții, singurele corelări erau cu acea sintagmă "gravă". Este ca în rugby. Cine are mingea o protejează, așa facem și noi. Ca în rugby, avem o lege pe care trebuie să o protejăm și să o trimitem, ca președintele să o promulge”, a explicat Iordache.

Comisia specială pentru legile Justiției a adoptat marți modificările la Statutul judecătorilor și procurorilor, după ce Curtea Constituțională a cerut unele modificări, cea mai importantă schimbare fiind definiția erorii judiciare. Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului.