Artizanul OUG 13, cel care acum se ocupă de modificarea legilor Justiției, intenționează să îl lase pe președintele României să numească procurorii șefi ai marilor parchete, dar noua lege nu îi va da voie să refuze o propunere decât o singură dată.

 Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, actualul șef al Comisiei speciale din Parlament care se ocupă de modificarea legilor Justiției, a comentat primele modificări din proiectele inițiate de Tudorel Toader.

Astfel, una dintre cele mai importante este cea în care președintele României nu mai este exclus de la numirea procurorului general al României, a șefului DNA și DIICOT, dar nu va putea să refuze propunerea ministrului Justiției decât o singură dată.

„O modificare pe care noi am cuprins-o în Legea 303 este cea care vizează numirile, cât și revocările în funcțiile importante, fie că discutăm de Parchet, fie că discutăm de Înalta Curte. Acolo ultimul decident este președintele României, astfel încât acesta - am spus noi motivat - nu poate refuza decât odată numirea sau revocarea judecătorilor sau procurorilor. Și în cazul numirii și în cazul revocării noutatea este că președintele României este cel care decide atunci când numește sau când îl revocă să aibă posibilitatea numai o singură dată motivat”, a explicat Florin Iordache, președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției.

Art 54 din Legea 303 din 2004 prevede că președintele României este cel care numește procurorii șefi în funcție, dar nu conține nicio prevedere legată de numărul refuzurilor de numire sau revocare.

În noua formă a proiectului se elimină și criteriul vârstei pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii.

„După finalizarea primului an de studiu urmează o perioadă de practică de 3 ani de zile și apoi 2 ani de stagiatură, deci practic exista o anumită critică din societate, că ori începi la 30 de ani ori trebuie să ai 5 ani vechime. Am eliminat aceste lucruri pentru că, până la urmă, valoarea nu i-o dă nici vârsta, și era și o chestiune de neconstituționalitate faptul că îi interzici cuiva dreptul de a accede într-o profesie dacă nu are vârsta sau dacă nu are o anumită vechime", a explicat deputatul PSD.

De asemenea, Iordache a vorbit și despre Inspecția Judiciară, care ar urma să devină o instituție autonomă, supervizată de un consiliu din care ar face parte reprezentanți din MJ, CSM, ICCJ, Parchetul general, societate civilă și asociații profesionale ale magistraților.