Florin Iordache susține, într-o declarație pentru Europa Liberă, că PSD și Guvernul nu vor desființa Secția Specială criticată în Raportul GRECO. Opoziţia, în schimb, cere desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor.

Raportul GRECO publicat marţi a constatat că România nu a făcut mai nimic pentru a preveni corupția în rândul parlamentarilor și magistraților. Organismul anticorupție al Consiliului Europei își exprimă preocuparea profundă în special în legătură cu faptul că autorităţile române au ignorat complet recomandarea de a se renunţa la crearea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Întrebată dacă este de acord că Secția Specială ar trebui desființată, așa cum recomandă GRECO, Ana Birchall a declarat că la Ministerul Justiției se va face o analiză a rapoartelor publicate astăzi și "vor fi luate măsurile care se impun".

"Dumneavoastră ştiţi că atunci când, ca regulă generală, când eşti într-un club, e nevoie să respecţi regulile", a declarat Ana Birchall înainte de publicare. 

Această declaraţie a fost criticată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, care respinge vehement desfiinţarea Secţiei.

"Nu sunt de acord și vă spun de ce. Din acest club fac parte și Franța și Anglia și Germania. Și Anglia și Germania și Franța au o serie de recomandări pe care nu le-au transpus și nu au de gând să le transpună. Atât timp cât suntem o țară independentă, cât avem un Parlament ales democratic, Parlamentul e singurul care poate modifica legislația. În acest club putem funcționa foarte bine cu Secția întărită, care asigură o anumită siguranță și independența reală a justiției”, a declarat Florin Iordache pentru Europa Liberă.

El a mai spus că experţii GRECO nu au acordat atenţie şi altor probleme din justiţie, cum e cea a protocoalelor. Şi liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat raportul din aceleaşi motive.

"Raportul GRECO privind România a fost publicat pe http://www.just.ro/ sau, mai bine zis, părerea unor experți străini despre justiția din România a fost publicată. Aceiași experți care nu au avut nimic de comentat despre dezvăluirile din ultimii ani (vezi protocoalele secrete, dosare făcute la comandă, sentințe venite din pădurile patriei, secții ilegale de investigarea magistraților, etc)", a scris Tăriceanu, pe Facebook.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut Guvernului Dăncilă să se angajeze că susţine desfiinţarea Secţiei Speciale, iar Consiliului Superior al Magistraturii să abandoneze procedura de instalare în funcţie a noului şef al Secţiei Speciale:  "Obiectivul ţării noastre trebuie să fie acela de a obţine ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, iar acest lucru este posibil doar prin îndeplinirea standardelor prevăzute în rapoartele Comisiei Europene".

"Autorităţile de la Bucureşti tocmai au primit nota 2 de la GRECO după ce România a implementat o singură recomandare din cele cinci formulate de experţii GRECO în raportul ad-hoc de anul trecut... Negru pe alb, Secţia specială, înfiinţată la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida şi şantaja pe magistraţi, pentru a bloca anchete penale şi pentru a-i scăpa pe unii corupţi de închisoare prin retragerea apelurilor, este catalogată drept o anomalie a sistemului şi se arată că trebuie să fie urgent desfiinţată", a scris liderul USR, Dan Barna, pe Facebook.

Preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a declarat pentru Mediafax că raportul GRECO are aceleaşi preocupări pe care le-a sesizat şi instanţa supremă.

"Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?! Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!", a subliniat Tarcea.