#Raport GRECOIordache:Nu desființăm Secția Specială,suntem o țară independentă. Barna:Autoritățile primesc nota 2
Florin Iordache susține, într-o declarație pentru Europa Liberă, că PSD și Guvernul nu vor desființa Secția Specială criticată în Raportul GRECO. Opoziția, în schimb, cere desființarea Secției de anchetare a magistraților.
Raportul GRECO publicat marți a constatat că România nu a făcut mai nimic pentru a preveni corupția în rândul parlamentarilor și magistraților. Organismul anticorupție al Consiliului Europei își exprimă preocuparea profundă în special în legătură cu faptul că autoritățile române au ignorat complet recomandarea de a se renunța la crearea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.
Întrebată dacă este de acord că Secția Specială ar trebui desființată, așa cum recomandă GRECO, Ana Birchall a declarat că la Ministerul Justiției se va face o analiză a rapoartelor publicate astăzi și "vor fi luate măsurile care se impun".
"Dumneavoastră știți că atunci când, ca regulă generală, când ești într-un club, e nevoie să respecți regulile", a declarat Ana Birchall înainte de publicare.
Această declarație a fost criticată de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, care respinge vehement desființarea Secției.
"Nu sunt de acord și vă spun de ce. Din acest club fac parte și Franța și Anglia și Germania. Și Anglia și Germania și Franța au o serie de recomandări pe care nu le-au transpus și nu au de gând să le transpună. Atât timp cât suntem o țară independentă, cât avem un Parlament ales democratic, Parlamentul e singurul care poate modifica legislația. În acest club putem funcționa foarte bine cu Secția întărită, care asigură o anumită siguranță și independența reală a justiției”, a declarat Florin Iordache pentru Europa Liberă.
El a mai spus că experții GRECO nu au acordat atenție și altor probleme din justiție, cum e cea a protocoalelor. Și liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat raportul din aceleași motive.
"Raportul GRECO privind România a fost publicat pe http://www.just.ro/ sau, mai bine zis, părerea unor experți străini despre justiția din România a fost publicată. Aceiași experți care nu au avut nimic de comentat despre dezvăluirile din ultimii ani (vezi protocoalele secrete, dosare făcute la comandă, sentințe venite din pădurile patriei, secții ilegale de investigarea magistraților, etc)", a scris Tăriceanu, pe Facebook.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a cerut Guvernului Dăncilă să se angajeze că susține desființarea Secției Speciale, iar Consiliului Superior al Magistraturii să abandoneze procedura de instalare în funcție a noului șef al Secției Speciale: "Obiectivul țării noastre trebuie să fie acela de a obține ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, iar acest lucru este posibil doar prin îndeplinirea standardelor prevăzute în rapoartele Comisiei Europene".
"Autoritățile de la București tocmai au primit nota 2 de la GRECO după ce România a implementat o singură recomandare din cele cinci formulate de experții GRECO în raportul ad-hoc de anul trecut... Negru pe alb, Secția specială, înființată la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și șantaja pe magistrați, pentru a bloca anchete penale și pentru a-i scăpa pe unii corupți de închisoare prin retragerea apelurilor, este catalogată drept o anomalie a sistemului și se arată că trebuie să fie urgent desființată", a scris liderul USR, Dan Barna, pe Facebook.
Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a declarat pentru Mediafax că raportul GRECO are aceleași preocupări pe care le-a sesizat și instanța supremă.
"Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus și susținut necondiționat modificări legislative care încalcă independența justiției își vor asuma rezultatul acțiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spațiul public?! Justiția din România face parte din marea familie a justiției europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înțelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!", a subliniat Tarcea.
Comentarii