Florin Iordache, cel care conduce comisia care a adus modificările controversate la legile Justiției și lucrează la schimbarea legilor penale, susține că știe deja ce va spune CCR pe sesizările președintelui Klaus Iohannis legate de legile Justiției.

Comisia condusă de Florin Iordache dezbate miercuri modificarea Codului de Procedură Civilă. Într-o dispută verbală cu deputatul Stelian Ion (USR), Florin Iordache a spus că știe deja ce soluție va da Curtea Constituțională în legătură cu sesizările făcute de președintele Klaus Iohannis în legătură cu legile Justiției.

„Să nu fim pesimiști, vor intra în vigoare, vor fi promulgate de președinte în forma actuală”, a spus Iordache.

Deputatul Stelian Ion l-a provocat și l-a întrebat dacă știe deja ce va decide CCR.

„Va respinge sesizările”, a spus, sigur pe el, Iordache.

Stelian Ion a insistat și l-a întrebat dacă știe dacă Curtea Constituțională va aștepta sau nu punctul de vedere al Comisiei de la Veneția.

„Nu va aștepta. Curtea va da decizia, iar punctul de vedere al comisiei de la Veneția va veni cândva”, a spus Iordache.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat că sesizează Curtea Constituțională în privința întregului pachet al legilor Justiției. Deocamdată doar două au ajuns la CCR, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să ajungă și a treia lege.

Cele trei legi sunt și în vizorul Comisiei de la Veneția, după ce organismul Consiliului Europei a fost sesizat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dar și de președintele României, Klaus Iohannis. O opinie a Comisiei de la Veneția este așteptată în toamna acestui an.

Amintim că și GRECO a emis un raport critic legat de legile Justiției.

Tudorel Toader a spus, însă, că raportul este consultativ, nu obligatoriu.

Toader a fost contrazis de GRECO, care spune că sunt obligatorii recomandările din raport.