Comisia specială de modificare a codurilor penale, condusă de Florin Iordache, a încheiat luni modificările controversate la Codul Penal, după ce a mutilat și Codul de Procedură Penală. Articolul pentru care a fost condamnat Dragnea a fost schimbat.


UPDATE 13 Propunerea formulată de Ministerul Justiției pentru modificarea art. 297 din Codul penal privind infracțiunea de abuz în serviciu ar avea ca efect dezincriminarea unor categorii largi de fapte care sunt în prezent sancționate de legea penală și care aduc o atingere semnificativă valorilor sociale ocrotite de lege, iar consecința ar fi aceea că procurorii vor fi obligați să închidă numeroase dosare ca urmare a intervenirii prescripției, avertizează DNA, care a făcut o evaluare privind impactul acestor modificări.

UPDATE 12 Senatul va dezbate marți, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, potrivit ordinii de zi a plenului, propunerea legislativă de modificare a Codului penal, act normativ care a primit luni raport favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile Justiției.

UPDATE 11 Nicolicea a intrat și pe legea specială pe baza căreia funcționează DNA: art 13 indice 1 a fost abrogat

„Infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și infractiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani”, era articolul abrogat.

După acest articol, Iordache a închis ședința. Toate modificările merg în plenul Senatului pentru vot.

UPDATE 10 ALDE a propus modificarea termenelor de prescriptie: pentr abuz în serviciu, de exemplu, termenul de prescripție va fi de 5 ani. Această prevedere îl avantajează pe Liviu Dragnea, care este judecat și condamnat în primă instanță pentru instigare la abuz în serviciu, iar faptele au fost comise în 2012. Dacă intră în vigoare această prevedere, Liviu Dragnea scapă de condamnarea la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru că faptele sale ar fi prescrise.

UPDATE 9 O altă modificare în Codul Penal care îl poate ajuta pe Liviu Dragnea. Se schimbă definiția infracțiunii de constituire de grup organizat. Nu vor mai fi pedepsite constituirile de grup infracțional organizat ocazionale sau care funcționează „o perioadă”, fără a se defini perioada.

„Nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului. Prin infracțiune gravă se înțelege oricare dintre infracțiunile prevăzute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare”.

Amintim că liderul PSD este anchetat de DNA în dosarul Tel Drum de constituire de grup infracțional organizat.

UPDATE 8 Urmează neglijența în serviciu. PSD și ALDE propun abrogarea acestei infracțiuni, exact ca în OUG 13.

Stelian Ion explică faptul că funcționarii vor invoca neglijența pentru a ascunde abuzul.

Robert Cazanciuc (PSD): „Sunt aproximativ 70-80 de dosare pe neglijență în serviciu, deci nu se justifică păstrarea în Codul Penal”.

Majoritatea PSD-ALDE a votat abrogarea infracțiunii de neglijență din Codul Penal.

UPDATE 7 Florin Iordache a dispărut din sală, iar la conducerea ședinței a trecut mâna sa dreaptă, Marton Arpad (UDMR), care a trecut la vot pe amendamentele depuse pe marginea abuzului în serviciu.

După câteva minute a revenit Iordache și se merge pe repede-înainte cu votarea amendamentelor. toate sunt respinse la foc automat, iar amendamentul lui Eugen Nicolicea a fost lăsat la urmă.

A fost votat de coaliția PSD-ALDE. Abuzul în serviciu va avea următoarea definiție:

"Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă".

În momentul în care va intra în vigoare, acest articol va închide aproape toate dosarele pentru această infracțiune. Liderul PSD, Liviu Dragnea, va scăpa de condamnare în dosarul angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

UPDATE 6 S-au reluat dezbaterile cu o ceartă între Predoiu și Nicolicea. Nimeni nu intervine în disputa în care se folosește limbaj suburban din partea senatorului PSD. Scandalul a pornit de la întrebarea lui Predoiu care sunt motivațiile pentru care Nicolicea a scos din  „terții” din definiția abuzului în serviciu.

Nervii sunt întinși la maxim. Predoiu insistă cu întrebarea și spune că se legalizează hoția prin interpuși.

UPDATE 5 Au început dezbaterile pe marginea definiției la abuzul în serviciu.

USR propune prag la nivelul salariului minim pe economie și critică limitarea la folosul pentru sine, rude și afini. „Nu există nicio justificare!”, spune Stelian Ion. „Asta îl va scăpa pe Liviu Dragnea de condamnare. Este o dezincriminare pentru 80% din cazuri de abuz în serviciu”, a mai spus deputatul USR.

Iordache anunță că și PSD va propune un text, altul decât cel al lui Tudorel Toader.

Marton Arpad (UDMR) propune să nu existe prag la abuzul în serviciu, dar să nu mai fie nimeni acuzat de abuz în serviciu dacă este acuzat și de fapte de corupție. Cu alte cuvinte, consideră Arpad, nu e normal să fii acuzat de două fapte în același timp.

Oana Florea (PSD) propune direct abrogarea infracțiunii de abuz în serviciu.

Eugen Nicolicea este de acord cu pragul propus de ministrul Toader, dar și cu limitarea la „folos pentru sine, soț, rudă sau afini”.

"Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă", este textul propus de PSD.

Iulia Scântei (PNL) remarcă și scăderea limitelor de pedeapsă, care va conduce și la scăderea termenelor de prescripție. Deci dosarul lui Liviu Dragnea s-ar închide și datorită faptului că se vor prescrie faptele.

Cătălin Predoiu (PNL): „Prin asta operați o amnistie”.

Stelian Ion (USR): „Este o bătaie de joc și este de o mie de ori mai grav decât OUG 13, aia a fost o glumă pe lângă ce faceți acum”.

Iordache suspendă ședința pentru jumătate de oră, până la ora 14:30.

UPDATE 4 La fel ca în celebra OUG 13, PSD și ALDE, sprijiniți de UDMR, au prevăzut la „favorizarea infractorului” că emiterea de acte normative nu constituie infracțiune. Cu alte cuvinte, dacă legiuitorul emite o lege pentru a favoriza un infractor, el nu va fi pedepsit pentru favorizarea infractorului.

Și la mărturia mincinoasă s-au adus modificări: „refuzul de a declara în sensul solicitat de organele judiciare” nu este infracțiune. De asemenea, „simpla divergență de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos al acestora” nu este infracțiune. Cu alte cuvinte, daca un martor dă declarații ce se bat cap în cap, diametral opuse, nu va mai putea fi acuzat de mărturie mincinoasă.

UPDATE 3 Stelian Ion cere suspendarea lucrărilor comisiei până la sosirea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneția. Iordache a supus la vot propunerea, dar au fost doar 6 voturi pentru, deci s-a respins.

UPDATE 2 Stelian Ion (USR) este revoltat de modificările făcute la abuzul în serviciu. Deputatul a rupt mai multe pagini dintr-un Cod Penal, spunând că asta se face cu Codul Penal în comisia „Iordache”.

„Dragnea scapă de condamnare. Cu el scapă și baronii locali. Cu ajutorul lui Tudorel Toader, avocatul infractorilor, România își afirmă pregnant caracterul de Stat Mafiot. Dragnea scapă pentru că nu a săvârșit fapta pentru sine, o rudă sau un afin, așa cum a propus acum avocatul său, Tudorel Toader, ci pentru partid”, a scris și pe Facebook Stelian Ion.

UPDATE 1 Ședința încă nu a început, dar a apărut versiunea Ministerului justiției pentru redefinirea abuzului în serviciu. Dacă va fi păstrată această definiție, Liviu Dragnea scapă de condamnarea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

"Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă, sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei personae fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă”, este propunerea lui Tudorel Toader.

Definiția în actuală a abuzului în serviciu:

(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

În varianta lui Tudorel Toader, e infracțiune doar dacă funcționarul obține pentru el sau pentru membrii familiei sale un folos. În cazul lui Liviu Dragnea, el folosul a fost obținut de terți, adică de cele două persoane angajate la Protecția Copilului, dar care lucrau la PSD, dar și pentru partid.

În plus, chiar dacă ar fi aplicabil, scade și cuantumul pedepsei.

***** Textul inițial

„Vrem să închidem odată această definiție a abuzului în serviciu pentru că prea s-au întâmplat aceste abuzuri în ultima perioadă și acestea nouă ne-au dat de gândit. Vom discuta, înțeleg că există o propunere din partea Ministerului Justiției cu un prag minimal, dar, repet, e foarte important să nu mai existe abuzuri. Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal. Se va merge în civil, se recuperează banii și gata”, a spus Florin Iordache, duminică, la Antena 3.

Noua definiție, ce îi va scăpa pe mulți politicieni și funcționari de dosarele penale aflate în curs de urmărire penală, în proceduri de judecată sau chiar procesele în care s-a dat o sentință definitivă vor avea de suferit - vor fi închise sau procesele se vor redeschide, după caz, pentru a se șterge condamnarea penală.

Cel mai cunoscut caz este al liderului PSD Liviu Dragnea, condamnat în urmă cu 10 zile la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus un prag pentru ca abuzul în serviciu să fie infracțiune, iar acesta să fie cât salariul minim brut pe economie. Trebuie spus că în comisia „Iordache” sunt alte aproape 20 de variante de redefinire a infracțiunii.

Comisia „Iordache” a făcut și săptămâna trecută modificări controversate la Codul Penal.

Anterior, au fost modificate mai multe articole importante din Codul de Procedură Penală, toate în favoarea inculpaților.

DNA și DIICOT au anunțat că mii de dosare vor fi închise dacă intră în vigoare modificările făcute de PSD și ALDE, cu sprijinul UDMR.