Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a afirmat, în legătură că dosarul în care este cercetat de procurorii DNA pentru cumpărare de influență, că nu este nimic real și că sunt numai ”zvonuri și provocări”.

ÎPS Teodosie a fost întrebat joi, într-o conferință de presă, despre dosarul în care este anchetat de DNA.

"Nu este absolut nimic real. Nu pot să vorbesc de păreri. Avocații dacă pot să vorbească, nici ei nu au găsit nimic. Sunt numai niște zvonuri și provocări. Gata, lăsați-mă, vorbesc de brad”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului, citat de News.ro.

El a continuat apoi vorbind despre semnificația bradului împodobit și care este mereu verde. 

Procurorii DNA Constanța au anunțat pe 5 decembrie că au dispus efectuarea urmăririi penale față de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, și un consilier al acestuia, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Investigația Recorder în baza căreia a fost declanșată ancheta DNA a fost publicată în 21 noiembrie.

Jurnaliștii Recorder au scris, după anunțul DNA, că, din informațiile pe care le dețin, un al doilea dosar penal provocat de seria ”Corupție în numele Domnului” a fost deschis de DNA Bacău, care vizează faptele de corupția din investigația ”Șpagă pentru parohie”. Și în acest material de presă apare o înaltă față bisericească în mijlocul negocierii unei șpăgi, ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.